Artikeln publicerades 17 oktober 2024

Vi firar Offentliga måltidens dag 17 oktober

Ett fat med grynkorv och potatismos

Skaraborgs nationalrätt grynkorv och hemmagjort potatismos. Bild från Viktoriaskolans kök.

Dagen uppmärksammas i hela landet och handlar om att öka förståelsen för hur viktiga de offentliga måltiderna är. Eftersom Offentliga måltidens dag i år sammanfaller med Grynkorvens dag serverar vi idag Skaraborgs nationalrätt: grynkorv med hemgjort potatismos.

Varje vardag serveras tre miljoner offentliga måltider runt om i Sverige inom vård, skola och omsorg. Skara och Götene kommuner har en gemensam kostorganisation.

Frågor och svar om offentliga måltider i Skara och Götene

Hur många portioner serveras i Skara och Götene på en dag?

Cirka 7000 portioner serveras på en dag inom förskola, skola och äldreomsorg. Det innebär att cirka 6700 gäster dagligen äter mat som något av köken från kostavdelningen tillagat. När köttbullar står på menyn, så går det åt ungefär 56 000 köttbullar.

Var lagas maten?

I Götene finns det fem produktionskök: Centralköket, Skattkistans förskola, Lundagårdens kök, Källby gård och Källby förskola. I Skara är det tre kök som tillagar mat: Viktoriaskolan, Valleskolan och Ardalaskolan.

Vad gör mottagningskök?

Mottagningskök lagar också mat, men inte från kött- och fiskråvaror. De kokar till exempel potatis, pasta, bereder salladsbordet, kokar grönsaker, såser, värmer helfabrikat och halvfabrikat med mera.

Vilka råvaror används?

Råvaror med bra kvalitet som vi köper in via de avtal som vi upphandlar. Vi strävar efter att ha så mycket svenska råvaror som möjligt. Kött och ägg kommer från Sverige. Vi har också upphandlade produkter från vårt närområde, som till exempel potatis, ägg och färskt bröd.

Serveras det ofta hel- och halvfabrikat?

Cirka 80 procent av alla maträtter vi serverar idag lagar vi själva

Varför har antalet serveringar med kötträtter minskat?

Det beror delvis på klimatanpassning och hälsobefrämjande. Både Skara och Götene kommuner har godkänt klimatlöften om att minska växthusgaser, och vi följer de råd som livsmedelsverket rekommenderar.

Vad rekommenderar livsmedelsverket?

Att du ska äta mycket grönsaker, frukt och bär. Fisk ska du också äta ofta - minst två till tre gånger i veckan. Vi rekommenderas att äta mindre av rött kött och chark.

Vad är rött kött?

Kött som kommer från nöt, fläsk, lamm, ren och vilt. Att hålla nere mängden rött kött och chark är bra både för hälsan och miljön. Rådet är att du inte ska äta mer än 500 gram per vecka.

Kan jag påverka vad som serveras?

Matsedeln skrivs terminsvis. Våra skolor, förskolor och omsorgen får komma med synpunkter. Kostavdelningen har även måltidsråd där elever medverkar på skolorna. Från förskolorna och omsorgen medverkar personal för att samtala om måltiden; både om det som är på tallriken och miljön i våra restauranger. Vissa frågor går inte påverka.

Måltider i skolan

När började man servera mat i skolan?

Ursprunget till dagens skolmåltider kan spåras till 1800-talet. Redan under andra delen av 1800-talet fick barn som levde i fattigdom i vissa utvalda områden i Sverige tillgång till en måltid i skolan. Skolmaten bestod då oftast av gröt och mjölk.

Har det alltid varit kostnadsfri skolmat?

Redan 1946 började den svenska regeringen erbjuda statliga bidrag till kommuner som införde gratis skolmat i grundskolan. Sedan 1997 har Sveriges kommuner varit skyldiga att servera kostnadsfri skolmat till alla elever i grundskolan enligt skollagen

Har alla länder kostnadsfri skolmat?

Nej, det är endast Sverige, Finland och Estland som har gratis skolmat. I Norge och Danmark får var och en ta med sig egen lunch. I andra länder så som USA och Storbritannien erbjuds elever från fattiga familjer skolmat, medan övriga elever får betala själva.

Varför är det viktigt att äta lunch i skolan?

Utan näring och energi fungerar inte kroppen som den ska. Därför är det viktigt att skollunchen är näringsriktig. Äter du inte så påverkar det hälsan, humöret, orken, koncentrationen, minnet och mycket mer.

Vad gör man om man inte tycker om maten som står på matsedeln?

I de flesta skolrestaurangerna finns det flera maträtter att välja på. Det finns också ett stort salladsbord med många olika grönsaker. Varje dag serveras också knäckebröd och mjölk.