Glasskö
Dansföreställning Sommardröm
Måla med konstnär
Måla med konstnär
Lyssnar på musik
< >

Aktiviteter på särskilt boende

Skördetider på Vallehemmet

Under hösten har boende på Vallehemmet varit med och skördat säsongens bär och frukt. På dessa har man sedan bakat, saftat och syltat. Alla har njutit och låtit sig väl smaka av det naturen har att erbjuda i sitt skafferi.

Aktiviteterna har uppskattats av alla

Sommarfest med glass

Avdelningen för vård och omsorg bjöd alla boende på särskilt boende och korttid på glass tisdagen den 2 augusti. Det var en glassbil som åkte runt till våra särskilda boenden. Även anhöriga hade möjlighet att komma för att ansluta till glassätandet.

Alla kunde själva bestämma vilken storlek och smak de ville ha.

”Det finns så många sorter att välja på så det får bli vanilj” och så kom glädjetårarna.

Kön ringlade sig fram och glädjen var stor. Alla njöt i det fina vädret av samvaron och lät sig väl smaka av glassen.

Det var en uppskattat aktivitet i vardagen.

Dansföreställning

Avdelningen för vård och omsorg bjöd på dansföreställning 2-3 augusti på särskilda boenden, trygghetsboenden Viktoria och Frejan samt Husaren.

Två tjejer från Karlstad blandar ny och gammal musik - allt från Håkan Hellström till Elvis Presley. De dansar jazz, modernt och balett i en blandning som sprider glädje.

Det var många glada äldre som anslöt på samtliga tillställningar. 

Uppskattad tillställning som många kommer att minnas med ett leende. 

Måla med konstnär

Avdelningen för vård och omsorg har ett projekt 2021 - 2022 som heter "Måla med en konstnär".

Det är Anders Lundgren som åker runt till kommunens särskilda boenden och målar med våra äldre. Tillsammans får de en trevlig och stilmulerande stund i konstens värld. 

Håll utkik efter konstutställning på boendet.

Tovertafel

Tovertafel är ett spel som möjliggör stimulans, rörelse och social samvaro. Spelet riktar sig främst till personer med en kognitiv svikt. Det är enkel att använda. Genom att spela tillsammans påverkar vi  livskvaliteten hos personer med en kognitiv utmaning som bor på ett särskilt boende. Spelet finns på samtliga särskild boenden i Skara kommun.

Tovertafel Länk till annan webbplats.

iPads

Alla särskilda boenden har en Ipads till sitt förfogande för att aktivera, stimulera och lära. I iPadsen finns anpassade appar och möjligheterna med användandet är stort. 

De går också att koppla till TV-apparaterna så att alla kan vara med på till exempel allsång, musikstund och gymnastikpass.

Terapidjur

På våra boenden finns batteridrivna terapidjur, hundar och katter, som interagerar med den som kelar med dom både med rörelse och ljud på ett mycket verklighetstroget sätt.

Djuren har en lugnande effekt då beröringen framkallar lugn och ro. Verkliga djur är naturligtvis oslagbara men ibland begränsar livet oss så att vi inte kan ha dem i vår vardag och då är dessa små keldjur ett oslagbart alternativ.

Små aktiviteter har stor betydelse!

Det finns många sysslor och aktiviteter på ett särskilt boende. Dessa erbjuds dagligen, utan att man som anhörig eller närstående (person som den enskilde anser sig ha en nära relation till) ens tänker på det. Det kan vara en aktivitet som man brukade göra när man bodde hemma, vardagsrutin, eller en planerad aktivitet.

En vardag på boendet kan de hjälpa till med vardagssysslor som till exmepel, baka, duka, trädgårdsskötsel, hänga och vika tvätt.

En planerad aktivitet kan till exempel vara: bingo, korsord, musikstund, fysisk aktivitet exemplevis sittgympa.

Hur ofta erbjuds aktiviteter?

Den enskilde erbjuds dagligen att vara med och utföra en syssla eller aktivitet på våra boende för äldre. Den enskilde väljer själv om hon/han vill delta eller inte.

Effekter

Deltagande i olika aktiviteter har flera positiva hälsoeffekter och spelar en viktig roll. Det kan vara till exempel vara möjligheten till delaktighet, gemenskap och social samvaro.

Denna sida uppdaterades