< >

Sök i skattkistan

Gamla bibliotekets samlingar blir öppna för alla. Kartor, brev, handskrivna noter och porträtt - allt ska in den nationella databasen Alvin. 

Gamla biblioteket är rena rama skattkistan. Bibliotekets samlingar har sina rötter i medeltiden och här finns också Sveriges äldsta bok, Skaramissalet, som är nästan 900 år. Utöver inbundna böcker finns det olika typer av handskrifter, brev, noter, kartor och en hel porträttsamling. Mycket material är flera hundra år gammalt och förvaras i arkiv. En hel del av materialet har av den anledningen digitaliserats sedan tidigare. Nu kommer nästa steg, och det är att lägga in det i ett nationellt register så att forskare och allmänhet kan söka fram det de är intresserade av på ett bekvämt sätt. Det här registret har ett namn. Det heter Alvin.

Vinsterna är många

Förutom att materialet blir tillgängligt för alla innebär det också att arbetet med att ta fram och skicka material underlättas betydligt.

Det räcker med att skicka en länk istället för stora bildfiler, och de ömtåliga samlingarna kan få stanna i sina arkivlådor.

Här hittar du Alvin

Det finns många fina samlingar runt om i landet, och inte minst här i Skara. Vi är en del av det svenska kulturarvet och just nu arbetar vi med att lägga in samlingar för Skara, men du kan söka fram spännande material från hela landet.

www.alvin-portal.org Länk till annan webbplats.


Denna sida uppdaterades