< >

Missalethelgen – Semel in vita

Välkommen till Skara och en helg att minnas. 

Missalethelgen och den högtidliga mässan i Skara domkyrka kommer att genomföras. Mässan och alla kringaktiviteter har vi anpassat efter gällande restriktioner som innebär att föredragens platser minskas från 70 till 30 åhörare och konserten med Ars Veritas i domkyrkan under lördagkvällen välkomnar max 125 besökare. Och samma antal gäller för söndagens gudstjänst. För att alla ska kunna ta del av de föredrag som kommer att hållas under lördagen vid Västergötlands museum kommer dessa att livestreamas från kl 10.

Följ föredragen via youtube-länk! Länk till annan webbplats.

För livestreaming av domkyrkan konsert lördag 29 januari kl 20 gudsjänsten på söndag 30 januari kl 11 så använder du följande länk

Webbsändning via Skara pastorat - Svenska kyrkan Skara Länk till annan webbplats.

Läs mer i programmet för Missalethelgen Pdf, 2.2 MB.

Under helgen gestaltar Skara skolscen och Hörsägen 1100-talet. Och blir du sugen på något att äta kommer det att finnas en Food truck från Viltmat utanför domkyrkan.

Under Missalethelgen den 29–30 januari firar vi boken och det skrivna ordet – med fokus på Skaras 1100-tal. Under två spännande heldagar bjuder vi in till kringaktiviteter med bland annat intressanta seminarier på Västergötlands museum och guidade turer på Veterinärhistoriska museet. I Gamla biblioteket kan man besöka Skaras nya besöksmål Bokäventyret som är en lek- och lärutställning om bokens historia, där du under helgen får prova på kalligrafi och gå på visning i forskaravdelningen och det vackra 1800-talsbiblioteket.

Under lördagskvällen blir det konsert i Skara domkyrka där 1100-talsmusik från missalet framförs av ensemble Ars Veritas och på söndagen kommer Skara stifts biskop Åke Bonnier leda en gudtjänst i domkyrkan, där Sveriges äldsta bok Skaramissalet hyllas och kommer att finnas med som en viktig symbol för bokens värde och historia.

Semel in vita är latin och betyder "Once in a lifetime".

Skara bär på en mer än 1000-årig historia och en bokhistoria som fler borde få kunskap om. Här finns ett litterärt kulturarv från 1150-talet. Bland annat finns Skaras kronjuvel och Sveriges äldsta bok – Skaramissalet – bevarad här. Vi vill lyfta fram stadens unika bokskatter som länge varit dolda för allmänheten och satsar nu på att revitalisera bokstaden Skara.

Missalethelgen är ett samarbete mellan Skara stift, Skara pastorat, Skara kommun, Västergötlands museum, SLU, Skara stiftshistoriska sällskap, Studiefrämjandet och Skara skolscen.

Denna sida uppdaterades