< >

Att låna på biblioteket, låneregler och avgifter

Välkommen till biblioteket

Många kommer hit för att få lugn och ro, därför är det viktigt att visa hänsyn. Om du vill låna böcker behöver du ett lånekort, det får du gratis på biblioteket. Du är alltid välkommen att fråga personalen om du har några frågor eller om du vill ha hjälp med något.

På biblioteket finns böcker på olika språk för barn och vuxna. Här hittar du också tidningar, tidskrifter, musik, film, datorer, tillgång till wifi och mycket annat. Vi erbjuder även intressanta föreläsningar, samtal, barnteater och andra evenemang.

Om du vill lära dig svenska finns flera typer av läroböcker och böcker med lättare svensk text. Vi beställer gärna material på ditt hemspråk.

För dig med läsnedsättning har vi lättlästa böcker, storstilsböcker och talböcker. Personalen berättar gärna mer om talböcker och hur man blir talbokslåntagare.

Även Forskaravdelningen, med sin klassiska biblioteksmiljö, är öppen för alla.
På Forskaravdelningen kan du botanisera bland äldre samlingar och arkiv. Här hittar du också litteratur och databaser om lokalhistoria och släktforskning.

Beställa böcker

Om du inte hittar vad du söker så prata gärna med personalen, så köper eller lånar vi in det du behöver. Du kan även lämna inköpsförslag via länken till höger.

Att låna på biblioteket

För att kunna låna böcker på biblioteket behöver du ditt lånekort eller din legitimation samt en pinkod. För att få ett lånekort behöver du uppvisa legitimation samt fylla i ett Låntagaravtal, se länk till höger. Är du under 18 år ska din vårdnadshavare fylla i ett Låntagaravtal för dig. Vi behandlar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen. Lånekortet är personligt och du ansvarar för alla lån som registreras där, låna därför inte ut det till andra. 

Återlämning och avgifter

Lånetiden är oftast fyra veckor men kan vara kortare, så kontrollera alltid ditt kvitto eller håll koll på dina lån på "Mina sidor". För att undvika övertidsavgift måste du lämna tillbaka eller låna om materialet innan biblioteket stänger för dagen. Vi tar ingen förseningsavgift för böcker som har lånats av barn, inte heller på barnböcker som lånats av vuxna. Vårdnadshavaren ansvarar för att de böcker som lånats lämnas tillbaka, och är också skyldig att ersätta förkomna lån. Om du har en skuld som överstiger 100 kronor blir du spärrad och kan inte låna. Skadade eller borttappade böcker, CD-skivor och DVD-filmer måste du ersätta. För att få låna DVD-filmer måste du ha fyllt 16 år.

Låneregler och avgifter förnyas ibland, här på hemsidan hittar du alltid senaste versionen.


Förkomna eller förstörda böcker och annat material ersätts med inköpskostnaden.
Fjärrlån debiteras enligt det utlånande bibliotekets taxa.

Denna sida uppdaterades