Bokäventyret – från runskrift till smartphone

Bokäventyret är en lek- och lärutställning för hela familjen! Följ med vår kompis Birger Uggla genom bokens historia i utställningens olika lekstationer. Upptäck bokens historia med hjälp av pyssel och lek, från berättandet runt den sprakande elden, via runstenar, boktryckarkonst, skola från förr och barnlitteratur genom tiden.

Besök lilla Skara i miniatyr. Här kan du pyssla och prova kläder från olika tidsepoker.


Bokäventyret har många rum och vrår som inbjuder till lek och rollspel. Med inspiration från Junibacken i Stockholm och Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg har vi skapat en generationsöverskridande mötesplats där barn och unga får lära sig mer om skrift- och bokhistoria. Att uppleva kultur genom att känna, röra och dofta väcker barnens nyfikenhet och upptäckarglädje. Här kan både barn och vuxna uppleva saker tillsammans och vandra genom spännande tidsepoker för en inblick i såväl medeltiden som jugendåren, då Elsa Beskow skapade sina klassiska sagor. Eller för en tripp till proggens glada 1970-tal.

I utställningens grotta kan krypa intill brasan och läsa en bok


Vår tusen år gamla stad Skara vilar på en kulturhistoria där boken tidigt kom in i bilden. Här i Gamla biblioteket, i hjärtat av Skara, gömmer sig Sveriges äldsta bok som är över 850 år och andra unika bokskatter. Nu fyller vi 420 kvadratmeter med liv och lekande lärande för hela familjen. Vi vill vara ett kreativt kulturhus för alla, oavsett språk, ursprung eller funktionsförmåga. Här finns något för alla åldrar från små barn till vuxna. De vuxna kan uppleva huset tillsammans med barnen, bläddra i en bok, ta en liten fika, forska eller besöka det vackra 1800-talsbiblioteket på andra våningen.

Bokäventyret lockar till läsning för både stora och små


Bokäventyret är en läsfrämjande satsning och Sveriges första permanenta lek- och lärutställning med fokus på bokens historia. Värd för Bokäventyret är Skara kommun med ekonomisk stöttning från Statens Kulturråd och Sparbanksstiftelsen Skaraborg.