< >


Kata i blomning

I lördags besökte jag Kata gård i Varnhem och fick först en eminent guidning av arkeologen Maria Vretemark och fick sedan möjlighet att träffa mannen bakom byggnaden arkitekten Magnus Silfverhielm.

Kata gård har fått mycket uppmärksamhet det senaste året för sin naturnära arkitektur och uppmärksammades på bland annat World Architecture Festival i Amsterdam.

Magnus berättade om tankarna bakom det regnskydd som han fick i uppdraget att göra för att skydda utgrävningarna och som mynnade ut i den vackra byggnaden. I lördags blommade hela slänten nedanför Kata gård av vilda blåsippor och vid ingången blommade tussilago, som om någon hade anlagt en vårträdgård.

Gruppen av arkitekter som var på besök i Varnhem förundrades av alla människor som var där. Var kommer de ifrån? Språk som tyska, holländska och danska blandades med svenska dialekter.

Fyra bussar trängdes tillsammans med roterande bilar som inte fick plats på parkeringen. I klostercaféts trädgård satt människor vid vartenda bord och lapade kaffe och sol. Det är en väldigt spännande tid vi lever i. Det ska bli så intressant att följa och vara del av utvecklingen av Kata gård med omnejd.

/Åsa Veghed, kulturchef

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades