Två festsugna besökare provar ut 1700-talskläder till maskeraden på Kråks på lördag. På fotot Helena Lundberg från Skara och Andreas Flygare från Tibro.

< >

2019-08-12

Många roliga aktiviteter under sista sommarlovsveckan; från 1700-tal till Allemansland och pannkaksfest!

I sommar hade vi familjer på besök från Stockholm, Alingsås, Göteborg. En vandring i Skaras kulturparksområde och stråket från stationsbyggnaden till Västergötlands museum räckte långt och imponerade på dem som inte varit i Skara tidigare. Skara Domkyrka, Sveriges äldsta bok Skaramissalet och det vackra 1800-talsbiblioteket i gamla biblioteket, två minuter från där vi bor. Oj, vilken gammal stad! Oj, vilket kulturarv! Till detta adderade vi natursköna Valle, besök på sommarland och barnteater. Det finns många nyanser av en historisk byggd. Sommarland bär också på en spännande historia från 1980-talet.

För mig var det första gången jag besökte Ekehagens fortidsby mellan Falköping och Ulricehamn. Det var väldigt intressant och roligt för både vuxna och barn. Vi hamnade i bronsåldern bland eldar, yllekläder, paddlade kanot i en urholkad trädstam, tillverkade smycken och sköt med pilbåge.

I Skara blev det stadsvandring med Barbro Olofsson om Skaraborg och Krabbelund, sommarkväll med musik, besök i Fornbyn och på Charlies teater på Båtsmanshusets bakgård. Charlies teater hade visst två tusen besökare på sina föreställningar i sommar (!). Ja, det var det vi hann med mellan doppen i pooler, sjöar och hav under semestern i sommar. Skara har som vanligt ett rikt sommarlovsprogram som kommunen, föreningslivet, museer och kyrkan tillsammans arbetat fram för att aktivera skarabor och kringresande med kultur. Många turister kommer till Skara för att vi har bra sommaraktiviteter här, inte minst för barnen.

Nu ser vi fram emot en späckad 1700-talsvecka som avslutas med maskeradbal, invigningen av Hellsing-utställningen Allemansland i gamla biblioteket och sommarkväll med Anna Bergendahl och pannkaksfest.

Vilken rolig och färgstark vecka det blir!

Du hittar information på Västergötlands museums webblänk till annan webbplats och på Skara.se

/Åsa Veghed, kulturchef

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades 2019-08-12

Dela: