17 platser i världen, och Skara är en av dem när nationella scenen för ung teater, Unga Klara, rullar iväg på turné i höst.


< >


Unga Klara valde Skara - det här är så STOOORT!

Unga Klara är en legendarisk teater som startades av Suzanne Osten 1975. Nu har de också fått rollen av nationell scen för ung teater. I oktober besöker Unga Klara Skara, då de rullar iväg på sin första sverigeturné.

Uppdraget är att spela om det allra viktigaste och att göra livsbejakande teater, även om det svåra, farliga och obekväma. Utgångspunkten är att barn och unga har rätt till nyskriven samtida teater av högsta konstnärliga kvalitet.

Pedagogiken och arbetsmetoderna är undersökande och utforskande utifrån ett barnperspektiv. Med blicken inställd på framtidens barn bedriver de den konstnärliga processen ständigt i dialog med samhälle och publik. Unga Klara har vidgat begreppet barnteater och de turnerar över hela världen.

I år gör Unga Klara gästspel i Turkiet, Kina, Sydafrika och USA. De är också ute på sin första sverigeturné där Skara är en av städerna som har förmånen att ta emot dem.

Unga Klara kommer med tre olika föreställningar, workshops, föreläsningar och vi kommer ha ett öppet samtal med Unga Klara om barn- och ungdomskultur på biblioteket.

Vad vill Skara med att ta hit Unga Klara och göra denna satsning?

När jag fick frågan redan för ett år sedan om Skara ville ta emot Sveriges nationella scen för barn- och unga, så hade jag inte ens tillträtt som kulturchef. Ett år senare ser vi resultat av bra samverkan i området, logistiskt tänk och beviljade medel från Kulturrådet. Det gör att vi nu kan ta emot denna legendariska teater, stärka biblioteket, stärkta teatern och barn- och ungdomskulturen i Skara. En lunchföreläsning och ett samtal kring barn- och ungdomskultur hålls öppen för allmänheten.

Det är viktigt att barn- och unga i Skara kommun får möjlighet att se olika slags teater. Teater är också en användbar pedagogisk konstform både i och utanför skolan. Jag tror att Unga Klara kommer att kunna inspirera många i kulturella processer, diskutera samhället genom teater, hjälpa oss alla att ställa frågor om samhället om och med barn- och unga idag, säger kulturchef Åsa Veghed.

I Skara kommun vill vi stärka den teateridentitet som staden sedan gammalt har. Vi vill satsa på teater i Skara och under året får vi en lång rad gästföreställningar. Vi har en jättefin teaterverksamhet för barn- och unga i Charlies teater och vi har en av landets främsta förberedande teaterutbildningar i Skara skolscen. Kommunen och Skara skolscen samverkar kring Unga Klaras besök.

Åsa Veghed
Kulturchef


Hög wow-faktor!

Kommentarerna från teatermänniskorna i vår stad lät inte vänta på sig:

Wow! Fantastiskt! Kul! Äntligen!

Lena Oskarsson, teaterpedagog estetprogrammet på Katedralskolan.

 

Att Skara som teaterstad får en möjlighet att vidga sina perspektiv är som om Skara FC skulle få besök av Fotbollslandslaget, få träna och samtala med dem.

Alexandra Lindholm, teaterpedagog Skara skolscen

 

 

Vilken fantastisk chans! Det ska bli så intressant att få se, diskutera och genomföra workshops av och med Unga Klara tillsammans med våra elever, att de ska få denna möjlighet, detta möte.

Detta hör verkligen inte till vanligheterna och det är så kul för våra elever som brukar ha många projekt och produktioner att själva få gå iväg och njuta av bra teater och få nya tankar och idéer som de kan ta med sig in i sitt eget kreativa skapande.

Lena Oskarsson, teaterpedagog estetprogrammet på Katedralskolan.

 

 

Att Unga Klara kommer till Skara är fantastiskt eftersom de inte brukar turnera. Detta är en fantastisk chans för Skaras elever att se bra teater för barn och unga, vi brukar ju få åka till Stockholm eller Göteborg vanligtvis för att få se bra teater av denna klass. Vi ser fram emot detta!

Lena Oskarsson, teaterpedagog estetprogrammet på Katedralskolan.

 

 

Vilken ynnest för Skara att få hit Unga Klara i en hel vecka. Deras arbete med teater för barn och unga genom åren, har satt Sverige på kartan. Det har öppnat upp andra perspektiv för resten av världen att förstå och interagera med barns villkor i teaterrummet och samhället i stort.

Alexandra Lindholm, teaterpedagog Skara skolscen

 


Unga Klara har länge legat i framkant av teaterutvecklingen både vad gäller innehåll men också formmässigt. Unga Klara har en tradition av att adressera och utmana aktuella frågor, nyfiket och fördomsfritt vrida och vända på frågeställningar och åsikter för att få oss i publiken att växa. Formmässigt har uppsättningarna också präglats av nyfikenhet och fördomsfrihet. De har gett oss scenrum som är fyllda med vatten, en stor studsmatta eller ett helt igenom klargult klassrum.

Björn Sjöquist, pedagog i scenframställning vid Skara skolscen.

 

 

Detta kommer att ge dem möjligheten till fantastiska möten, att få se teater som är för deras målgrupp, att få diskutera pjäsen efteråt och därigenom mötas i tankar ,reflektioner och detta kan ge både elever och Unga Klara inspiration till kommande projekt. Det är också viktigt att genomföra workshops tillsammans, att även där mötas ,se på likheter ,olikheter i hur man arbetar och få inspiration till att vilja skapa mer teater.

Lena Oskarsson, teaterpedagog estetprogrammet på Katedralskolan.

 

 

 

Det är en unik möjlighet för Skara att få ta del av denna teatererfarenhet och ett konstnärskap som bygger på år av utveckling. Det ska bli mycket roligt och intressant, jag tror att alla som tar chansen kommer att växa.

Björn Sjöquist, pedagog i scenframställning vid Skara skolscen.

 

 Det här är så stooooort!

Åsa Veghed, kulturchef

 

Till programmet


Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades