< >


Viktoriavandring i höstsol

I lördags vandrade jag pilgrimsleden med en jämtländsk vän från Stockholm. Vädergudarna var med oss. Solen sken och det var ett trettiotal vandrare med på Viktoriavandringen.

Turen är 15km och man vandrar från Kata gård, bestiger Billingen, går längs med kammen och sedan ner mot Broddetorp, Hornborgasjön och Doppingen.

Vid starten stod två av eldsjälarna bakom vandringen, Maria Vretemark och Marie Vennerholm, och tog emot oss. De utvecklar Varnhem som besöksmål på ett mycket gynnsamt sätt och det är så spännande att vara med i och följa utvecklingen av Varnhem.

Det sköna var att dagen var organiserad med fika och buss tillbaka till Varnhem efter genomförd vandring. För Lisa och mig tog det fem timmar att vandra sträckan. Då ingick stopp vid Kata gård och tre fikapauser plus en liten avstickare (vi gick fel men hittade så småningom rätt). Lisa fascinerades av kalhygget uppe på berget som hon tyckt var estetiskt vackert. Jag tror jag gillade den mossiga skogen med ormbunkar bäst, men jag var mest glad över att få lämna dataskärmen några timmar och tillbringa en halvdag av kontemplation i naturen. Och prata, prata, prata. Det är ett så rogivande och varierade natur- och kulturlandskap som andas historia i denna bygd. Rekommenderar denna pilgrimsvandring varmt. Infrastrukturen finns vad gäller matställen och kommunikation. Övertygad om att vi skulle kunna bygga upp ett större intresse för våra pilgrimsleder.

Jag gick Viktoriavandringen förra året och kommer gå den nästa år igen. Det här är en dröm för många storstadsbor som vill komma ut i naturen, så jag bjuder nog in några fler vänner från storstaden till nästa års vandring. Jag är säker på att de kommer fascineras lika mycket av allt spännande i vår vackra bygd som min vän gjorde.

Åsa Veghed, kulturchef

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades