< >


Bland böcker och lekmoduler

I torsdags och fredags var vi flera i personalen på kulturenheten som gästade Göteborg och bokmässan. Men fredagsgänget hade ett lite annat fokus, nämligen lek- och lärutställningar.

Som ni säkert vet, ni som läser kulturbloggen, har vi just nu den tillfälliga lek- och lärutställningen Allemansland – Lennart Hellsing 100 år i gamla biblioteket. Den produceras av barnutställningar.nu Länk till annan webbplats.. Det är en populär utställning och många besökare har frågat oss om vad det blir för en fortsättning på detta. Vi har ungefär 70 besökare under 3h en lördag. Skaras barnfamiljer, förskolor, skola, SFI och familjecentralen har återkommande besökt utställningen under dagtid och erbjudits pedagogiskt program om Krakel Spektakel, Bagare Bengtsson, Herr Gurka, Selma Selleri och de andra. Vi märker också att många barn kommer från Göteborg, Stockholm och från grannkommunerna. Många hälsar på någon i Skara och passar på att leka, lära, läsa.

Vi hoppas och tror därför att vi ska lyckas få en fortsättning på de populära lek- och lärutställningarna i gamla biblioteket och vi arbetar hårt för det. Därför passade vi på att besöka Alfons Åbergs Kulturhus, producerat av barnutställningar.nu för att titta på koncept, kvalitet och detaljer. Sedan huset startade sin lek- och lärutställning om Alfons Åberg 2012, i utkanten av Trädgårdsföreningen i centrala Göteborg, har de haft fler än 400 000 besökare och sålt mer än 10 000 pannkakor. Både kul och imponerande att vara där och se konstnären och scenografen Tor Svaes unikt estetiska stil och kvaliteter i utformandet av utställningen.

Senare inne på bok- och biblioteksmässan tittade vi på utställningen Bok & Lek, också den producerad av barnutställningar.nu. Där presenteras olika litterära världar utifrån tio kända författare och illustratörer. Mamma Mu, Lilla Hjärtat, Pettsson och Lasse-Maja var några kända figurer i sammanhanget.

Det var verkligen en givande dag. Bokmässan har som alltid ett späckat program och mötena är många.

Vi fick också god kontakt med Leksands folkhögskola som arbetar med bokbinderi. Vi berättade att vi håller på att arbeta fram pedagogiska koncept om bokens historia i Skara, eftersom vi har en stor byggnad vars innehåll är bokens historia. Deras monter hade en affischvägg bakom sig av avfotade gamla böcker. Jag pekade på den och sa: - Det där har vi live i Skara! Välkomna till vårt vackra 1800-talsbibliotek.

- När kan jag komma med min grupp studenter?, svarade han då raskt. Behöver ni hjälp med att laga böcker?

Det är sådant som händer i bara farten på bokmässan.

Åsa Veghed, kulturchef, i gott sällskap med
Johanna Müntzing, barnbibliotekarie/projektledare,
Jessica Carlsson, kulturpedagog
Madelene Olsson, marknadsförare

Läs mer

Nystart för nya biblioteket - artikel i Skaraborgs läns tidning Länk till annan webbplats.


Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades