< >


Intensiv kulturvecka i november - Kura skymning, besök från Uppsala Universitet, invigning av stadshus och filmfestival!

I kulturens värld är mörker och busväder en tillgång. Då är det skönt att kura ihop sig inomhus och se eller lyssna på någon av alla världens berättelser i bokform, lyssna på e-böcker, radio, tv och film.

Som vanligt är det fullt upp på kulturområdet i Skara även i november. Det är så intensiva veckor att jag inte hinner med att skriva förrän det är helg.

Förra veckan var det Kura skymning på biblioteket på måndagen den elfte. Skådespelaren Ingemar Carlehed läste ”Babettes gästabud” av Karen Blixen (1885-1962), den världskända danska författaren. Det är så underbart att lyssna till Ingmar Carlehed. Han har en så varm och karaktäristisk berättarröst och pianisten Dan Hellström dekorerade texten med illustrerande mellanspel. Kura skymning är en nordisk tradition sedan hundratals år då man samlas en kulen novemberkväll kring en text. Texten lästes på alla bibliotek i Norden ungefär samtidigt, i samarbete med Föreningen Norden.

På tisdagen fick vi besök från Uppsala Universitet av musikvetaren och konservatorn Fanny Stenback. Efter att vi på kulturenheten/forskaravdelningen bestämde oss för att samarbeta med universitetsbiblioteken, stiftsbiblioteken och arkiven som är relevanta för våra äldre samlingar, har vi nu kommit igång med databasen Alvin. Fanny Stenbeck är i Skara för att lägga in våra musikalier som vi har i våra samlingar i databasen så att de så småningom blir sökbara för alla. Hon är dessutom expert på bokens historia och bokbindare mm. Så det kan nog bli fler samarbeten framöver.

På onsdagen invigdes Skara stadshus, förmodligen en av Sveriges vackraste. I mina ögon är hela byggnaden ett enda stort konstverk. I onsdags var det öppet hus och över 3000 snittar gick åt. Dagen innan fick vi upp vårt senaste inköpta konstverk på väggen med hjälp av proffs i kommunen, konstnärerna Marie Beckman och Jussi Ojala som kan materialet. Anne-Brit Soma Reines konstverk heter ”The Journey” och består av nio keramiska reliefer i stengodslera i nyanser av vit. Det placerades på korridorsväggen utanför kontaktcentret/turistbyrån. En bra plats med tanke på konstverkets titel. Det blev dessutom snyggt och det gör sig bra med ett samtida konstverk på platsen. Gullan från konstföreningen strålande ikapp med konstverket.

På torsdagen var det start för Skaras årliga filmfestival med ett fantastiskt brett och intressant innehåll med olika genrer av filmer från olika delar av världen som filmklubben Skara Bio Kontrast och Svenska Bio valt ut. Som småbarnsförälder är det svårt att få tiden att räcka till och ännu har jag inte kunnat se någon film. Men idag blir det ”Amazing grace” – en dokumentär om Aretha Franklin som jag ser mycket fram emot att se.

Åsa Veghed, kulturchef

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades