< >


En skrift om krishantering av större epidemier, med anledning av influensan 1918

Titta, vad vår specialsamlingsbibliotekarie i Gamla biblioteket hittade i gömmorna. En skrift om krishantering av större epidemier av influensan 1918. Högaktuellt - historien visar att krisberedskap gjorts även förr.

Samlingsbibliotekarien i Skara Alexandra Tengelin Nyström skriver:

I en genomgång av donerade broschyrer på Forskaravdelningen på Gamla biblioteket dök den här skriften plötsligt upp: Förslag till grunder för provisoriska sjukvårdsanordningar under större epidemier vid infanteritruppförbanden, huvudsakligen beträffande influensan / Enligt nådigt brev den 11. oktober 1918 utarbetat av Gustav Ekelund och D.H.A. Sundén. Väldigt högaktuellt i dessa tider.

Skriften är tryckt i Skövde 1919, mitt under den värsta influensapandemin i världshistorien. Efter första världskriget 1918 spreds influensan med de återvändande soldaterna snabbt över hela världen. Den kom att kallas för spanska sjukan. Pandemin härjade fram till och med 1920.

I denna lilla skrift fastställs ett noggrant regelverk för hur man bör hantera epidemier vid infanteritruppförbanden för att förhindra vidare smittspridning. Den går igenom allt från en potentiell utflytt från kaserner till provisoriska epidemilokaler, det dagliga schemat för vård och matlagning till instruktioner för sjukvårdspersonal och rengöringsföreskrifter. Även om ämnet känns lite väl närvarande just nu så är det intressant att läsa om t.ex. de ordningsföreskrifter som fastställts för de som vårdas på sjuksal. Bland annat är det förbjudet för patienterna att ”föra högljutt tal, spela kort, sitta på bord och i fönster” och ”att spotta annorstädes än i spottkopp”.

Till skriften hör också en liten hopvikbar modell av en tälthydda som är tänkt att användas då förläggningen inomhus inte räcker till eller om infanteriet befinner sig i fält. Skriften finns på Forskaravdelningen på Gamla biblioteket ifall någon skulle vilja lära sig mer om regler och rutiner för epidemihantering inom militären för 100 år sedan.

Kommentarer
 1. Sofie Antfolk
  Hej! Jag funderar på att i min master i retorik fokusera på, eller snarare jämföra, kriskommunikationen idag med kriskommunikationen under spanska sjukan. Ni har inte några sådana skrifter i gömmora? Eller vart jag skulle kunna vända mig för att få tag på något liknande?
  # 16
  onsdag, 17 juni kl. 22:59
 2. Karin Bergström Skara Sjukgymnastik AB
  Åh, så intressant!
  Kan ni inte skriva mer om dåtidens behandling av influensa?
  # 1
  fredag, 10 april kl. 18:22
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades