< >


Take away-lån och utkörning av böcker

Från och med den 31 mars stänger Skara bibliotek ner lokalerna men erbjuder istället böcker i en påse vid dörren, så kallad take away. För personer som är 70 år eller äldre erbjuder biblioteket utkörning av böcker hem till dörren.

– I dessa coronatider vill vi på biblioteket i Skara, i enlighet med Folkhälsomyndighetens direktiv, uppmuntra till social distansering genom att stänga lokalerna. Men vi vill absolut inte stänga ner biblioteket som viktig samhällsfunktion utan att fortsätta låna ut böcker till medborgarna. Från och med imorgon tisdag erbjuder vi take away. Biblioteket kommer arbeta lite som en snabbmatskedja, fast med böcker och filmer. Kunden hämtar påsen i dörren, säger kulturchef Åsa Veghed.

Utkörning av böcker till äldre

Med anledning av smittspridningen av coronaviruset Covid-19 och för att minimera de personliga mötena och besök i offentliga lokaler inför kommunen take away-lån och utkörning. Take away innebär att bibliotekspersonalen plockar i ordning en beställning och levererar den i en påse vid bibliotekslokalens huvudentré. Men för personer som är 70 år och äldre kommer kommunen att erbjuda utkörning av beställningen.

– Vi arbetar redan med att köra ut böcker till äldreboenden men nu utökar vi det i coronatider. Nu när många äldre sitter hemma är det extra viktigt att målgruppen får de böcker de vill läsa eller lyssna på, säger bibliotekarien Hanna Enarsson.

Missa inte det stora digitala utbudet!

Biblioteket har ett stort digitalt utbud av böcker och tidningar som man bara inte får missa! Det digitala utbudet (e-böcker, e-ljudböcker eller tidningsdatabasen Pressreader) kan man ta del av hemifrån via dator, surfplatta eller smartphone. På kommunens sidor om bibliotekets e-resurser får man information om hur man går till väga.

Hur gör man?

  • Reservera det du vill låna på https://bibliotek.vskaraborg.se/web/pub Länk till annan webbplats.. Om du inte har möjlighet att reservera själv kan du ringa till bibliotekets informationsdisk 0511-320 57 eller mejla skarabibliotek@skara.se. Vi tar emot samtal och svarar på mejl under bibliotekets öppettider. Vardagar mån-fre kl. 10-18, lör. kl. 10-14
  • Invänta meddelande om att reservationen/reservationerna finns att hämta.
  • Gå till biblioteket och ring när du är utanför så kommer personal ut med bokpåse. Du behöver uppge det/de reservationsnummer som står i aviseringsmeddelandet. Var beredd att visa legitimation eller lånekort i huvudentrén.
  • Boken kommer. Om du är äldre än 70 år eller annan riskgrupp erbjuder biblioteket även utkörning av böcker hem till din dörr. Ring till bibliotekets informationsdisk 0511-320 57.

 

Kontakperson

Hanna Enarsson
Bibliotekarie
0511-320 11
hanna.enarsson@skara.se

Denna sida uppdaterades 2020-03-30

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades