En tjej sitter på en trappa och läser en bok.
Två små barn sitter inne i en grotta och kikar ut.
En tjej kramar ett gosedjur. I bakgrunden står en bokhylla.
< >


Hyllad förhandsvisning av Bokäventyret

I läget som råder har öppnandet av Skaras lek- och lärutställning, Bokäventyret, flyttats fram till efter sommaren. Under början av året har mindre barngrupper bjudits in till Gamla biblioteket för pedagogisk och coronasäkrad förhandsvisning.

Först ut bland de inbjudna skol- och förskolegrupperna var Gällkvistskolans årskurs 1 som kom på besök under februari. Helena Olsson är en av pedagogerna som var med och hon uttryckte stor glädje över utställningen.

- Jättefin utställning! Tänk vilken tur vi har som bor i Skara och har fått detta. Och att vår stad har Sveriges äldsta bok! Det är konstigt att boken inte lyfts på samma sätt tidigare, men det är verkligen kul att man gör det nu och samtidigt satsar på barnen, säger Helena.

Efter besöket minns barnen främst Birger Uggla – figuren som hänger med genom bokens historia. Barnen kommer också ihåg Skaramissalet och munkarnas arbete med att skapa böcker.

- Barnen tyckte det var spännande att titta på dåtidens datorer, skrivmaskinen, och själv blev jag väldigt nostalgisk vid besöket i 70-talsrummet, fortsätter Helena Olsson.

På väg hem från utställningen passade gruppen på att både besöka de tre kulturhus som återfinns som miniatyrer i utställningen och de gick även förbi munkenstatyn utanför hotellet.

- Det är viktigt att lägga boken i fokus. Det är något alldeles speciellt att kunna bläddra fram och tillbaka i sidorna. Det kan man ju inte få genom datorn”. Det märks att det är proffs som gjort utställningen, avslutar Helena.

Bokäventyret är noga med att följa Folkhälsomyndighetens råd och varje vecka anpassas förhandsvisningen efter gällande riktlinjer.

Nu planeras det för invigning den 29 augusti. Som en del av invigningen kommer Skara stifts biskop Åke Bonnier att leda en högmässa i Skara domkyrka, där Sveriges äldsta bok Skaramissalet kommer finnas med som symbol för bokens historia. Skaramissalet har en central roll i utställningen och finns att beskåda i Gamla biblioteket i hjärtat av Skara.

Följ Bokäventyret på Instagram: @bokaventyret

Britt Andersson Lindegårdh
Kommunikatör

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades