< >


Rustar upp bokstaden Skara

Åh, vi hade så stora planer och spännande författarbesök för denna dag i Skara. Planen var Bokröstenfestivalen, flera författare på plats, öppning av Bokäventyret för barn i Gamla biblioteket och en ståtlig mässa i domkyrkan med Skaramissalet, men så fick vi skjuta alltihopa på framtiden av kända skäl. Nu arbetar vi för fullt med en hejdundrande kulturhöst.

Under pandemin har vi sett att läsningen ökar. På biblioteket i Skara har nästan lika många böcker lånats ut under 2020 och 2021 som under tidigare år, trots stängda lokaler. Folk läser och lyssnar på böcker mer än någonsin. Bokförsäljningen ökar också, många vill fortfarande hålla i och läsa ur en bok, men det som ökat allra mest är e-böcker och böcker som man kan lyssna på.

Barns läskunskap och intresse för böcker går däremot neråt.

Läsfrämjande och insatser för att skapa intresse för böcker är något av det viktigaste vi kan göra för våra barn.

Det är en fråga om demokrati, att kunna ta till sig information och finna glädje i läsning. Därför har vi skapat ett stort Bokäventyr för barn.

Bygger upp bokstaden igen

Vi har skapat ett kulturhus i den vackra 1800-talsbyggnaden och håller verkligen på att bygga upp bokstaden Skara igen på många sätt och vis. Under pandemin har vi renoverat, inrett och byggt nytt. Genom att vi var med på den nationella kulturkongressen Folk och Kultur så har vi fått mycket uppmärksamhet i Sverige för vad vi gör här i Skara utifrån boktemat.

Skara har också fått den stora äran att hålla i författarresidenset AIR, Artist in residens för en författare under september månad. Då bor författaren i Skara och får en skrivplats i Gamla biblioteket. Hen kommer hålla i någon form av föreläsning utifrån sitt författarskap. Vi vet ännu inte vem det blir. Men det är väldigt roligt att vi blivit erbjudna det här, vilket är helt i linje med vad vi vill göra med bokstaden Skara.

Vinnarna i Bokrösten

Spana också in vinnarna i Bokrösten! Vi presenterar vinnarna på skara.se/bokrösten Länk till annan webbplats.

Läs hela pressmeddelandet med anledning av världsbokdagen

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades