Utklädda skådespelare från Charlies Teater står framför en röd dockteater.

Skådespelare från Charlies Teater och den fina dockteatern (särskilt tillverkad för marknadsdagen)

Personer ur kvartetten Frispel står på scen och använder blåsinstrument

Kvartetten Frispel uppträder i Fornbyn

Två svartklädda personer utför fäktning på en grusväg, medan publik tittar på

Skaraborgs Historiska Fäktskola demonstrerar sabelfäktning

Två 1700-talsutklädda personer fäktas med inlevelse i närbild

Två ”kombattanter” drabbar samman mitt under marknaden. Jösses!

Föreläsaren står bredvid ett skärm som visar en äldre målning av en man som sitter i en stol och får sitt ben amputerat. Flera män håller i hans ben och en person sågar.

Åke Möller föreläser om Mariestads sjukhus och sjukvård under 1700-talet

< >


Succé för årets 1700-talsvecka

Årets 1700-talsvecka är till ända. Sammantaget är vi väldigt nöjda med årets upplaga. Den femte i ordningen. Trots att en nyckfull pandemi ständigt har lurat i faggorna har det aldrig varit aktuellt att ställa in 1700-talsveckan (som även genomfördes förra sommaren). Framgången bygger på anpassning och vilja. Vill man, så går det.

Årets besökare har fått uppleva skön musik, intressanta föreläsningar, lärande workshops och imponerande glansnummer av olika slag – alltifrån kungamördaren Johan Jacob Anckarströms liv till akademisk ridkonst, och däremellan en trudelutt på världens minsta blockflöjt. Precis som 1700-talet egentligen: vetgirigt, mångsidigt och spektakulärt. Det ska finnas något för alla.

Maskeradbalen på Kråks herrgård som traditionsenligt brukar fullborda veckan kunde inte heller i år genomföras, dessvärre. Därför avlutade vi veckan med en 1700-talsmarknad i biblioteksparken, istället. Förutom handelsbodar som saluförde allehanda matvaror, böcker och klädedräkter fick besökarna uppleva fäktningskonst, dockteater och levande 1700-talsmusik. En succé, kort och gott (trots lite opålitlig väderlek dagen till ära). Det märktes att Skaraborna hade längtat efter marknader och aktiviteter av det här slaget. Kanske inte så konstigt. Vi har ju inte upplevt någon marknad i staden sedan hösten 2019. Därför kan vi med glädje meddela att 1700-talsmarknaden kommer tillbaka!

Nästa år firar vi sex år och då satsar vi på en 1700-talsvecka med plusmeny. Förhoppningsvis helt utan restriktioner. 1700-talsveckan i Skara bygger på ett framgångsrikt samarbete mellan Skara kommun, Veterinärhistoriska museet, Medborgarskolan, Västergötlands museum och Göteborg Baroque.

Tack för i år och välkommen åter!

Johan Frick
Kultursamordnare, Skara kommun

Kommentarer
  1. Elisabeth Goldstein
    Grattis till framgången med 1700-talsveckan! Såg evenemanget i Sällskapet Gustafs Skål där jag är medlem. Skriver romanserie om skaraborgaren Georg Carl von Döbeln om den egensinnige, tjurige kvinnokarlen, generalen från Fänrik Ståls sägner och föreläser om olika aspekter av hans liv och leverne sedan flera år. Ibland på Döbelngården nära Segerstads kyrka, annars runt hela Sverige och Finland. Håll mig gärna underrättad om era aktiviteter! Allt gott, Elisabeth Goldstein
    # 1
    onsdag, 25 augusti kl. 07:10
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades