< >


Litteraturfestivalen Hela Skara läser!

Den 23-29 april är det dags för Skaras första litteraturfestival att gå av stapeln! Det blir en vecka fylld med författarbesök, teater, workshops och mycket annat som allt är kopplat till just litteratur. Men varför vill vi anordna en litteraturfestival i Skara? Jo, det finns många skäl till varför. 

Bokstaden Skara

Som ni säkert vet så är Skara en gammal stad. Här finns historia kring böcker och bibliotek som går tillbaka 1000 år i tiden. Vi vill värna vår bokhistoria helt enkelt! I vårt vackra 1800-talsbibliotek, som ligger tvärs över gatan från domkyrkan, finns Sveriges äldsta bok att beskåda. Så missa inte det när du ändå ska till nya biblioteket på författarbesök!

Öka intresset för böcker bland barn och unga

Läskunskapen bland kommunens barn och unga är låg, och pekar nedåt. Det är ju jättetråkiga resultat att ta del av och något som påverkar mer än man kanske först tror. Forskning visar att daglig läsning påverkar barnets förmåga att uttrycka sig verbalt och utvecklar barnets skolmognad och skolresultat. Barn som blir lästa för ligger bättre till än de som inte blir det. Så läs för era barn. Det är en mysig stund tillsammans, och barnen får lättare att hänga med i skolan. Win-win!

Bara barn och unga? Men jag som är vuxen då?

Vi på biblioteket vill såklart nå ALLA, både bebis och pensionär och alla däremellan. Så därför har vi försökt ordna aktiviteter som passar alla åldrar.

Kul!

Ja, det kommer bli förbaskat kul med litteraturfestival! Tänk att få träffa Camilla Brinck, Lasse Berg, Ylva Hällen och några mer okända och lokala författare såsom Moa DeBruin, Anna Nilson och Samuel Åhman. Vilken vecka, hurra!

Vi hade aldrig kunnat genomföra den här litteraturfestivalen utan ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen och Kulturrådet! Tack till er för att vi fått chansen att överösa Skaraborna med fantastisk läsning och litteratur!

/Barnbibliotekarie Emma Arnälv, Skara Stifts- och landsbibliotek

Aktuellt program för Hela Skara läser hittar du här!

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Denna sida uppdaterades