< >

Petersburgs friluftsområde

Välkommen till ett stadsnära friluftsområde med utegym, motionsspår,  mountainbikespår, friluftsgård och padelbana.

Nu utvecklar vi Petersburg!

Tack för svaren på vår enkät - svarstiden har nu gått ut. Vi fick in 181 svar - bra jobbat skarabor! Nu har vi ett bra underlag för att gå vidare med utvecklingen av Petersburgsområdet.

Det här finns på Petersburg idag

Petersburg ligger strax söder om Skara, söder om E20. Det här finns på området idag:

Utegym

Utegymmet består av flera olika moment och styrkeövningar, bland annat en hinderbana som går parallellt med motionsspåret. På övrig yta är träningen mer styrke- och stretchbetonad, dels genom belastning av egen kroppsvikt dels rörliga delar i stationerna. Det finns också nya sittbänkar och en öppen yta där exempelvis skolklasser och idrottsklubbar kan ha samling.

Motionsspår

I Petersburgsområdet finns tre spår av olika längd. 

• 2,5 km elljusspår röd markering
• 5,0 km gul markering
• 6,0 km blå markering

Spåren har en svårighetsgrad från lätt till medel och går i en blandad skogsmiljö. Längs de olika spåren finns ett flertal sittbänkar och bordsgrupper.

Karta Länk till annan webbplats.

Mountainbike-spår

MTB XC banan i Petersburg är 5,8 km lång men har också en kortare variant på 2 km. En kul och trixig bana där du får utmaning både som ny inom MTB och som elitcyklare!

Banan är relativt teknisk med rötter och sten inne i skogen men innehåller även grusvägspartier. Banan bjuder upp till hård som lätt cykling utan några större höjdskillnader.

Slingan utmärkt på en karta Länk till annan webbplats.

I anslutning till MTB banan byggs nu en teknikbana där alla från de yngre och nybörjare kan köra och hela vägen upp till Sverigeeliten för att träna upp sin tekniska förmåga. Detta görs med flera olika spårval på banan, lätt - medium - svår.

Det är ett samarbete mellan Skara kommun, Skara Cykelgymnasium och cykelklubbarna i Skara som möjliggör denna satsning. Skara Cykelklubb och Tre Berg CK ansvarar för banan.

Friluftsgård

I anslutning till motionsspåret finns friluftsgården Petersburg. Anläggningen ägs och drivs av Skara kommun. Här finns även dusch, bastu och dam/herr omklädningsrum, för att få tillgång till dessa faciliteter krävs att man har en ”tagg”. Taggen köps på Vilanbadet och kostar 30 kronorför endagskort,
200 kronor för halvårskort och 400 kronor för årskort. Vid första köptillfället kostar själva taggen 30 kronor, som du sedan kan fylla på hur många gånger du vill.

Om du exempelvis köper för att utnyttja en gång kostar det 30 kronor (taggen) plus 30 kronor för en dag, alterantiv helår 30 kronor (taggen) plus årsavgift 400 kronor. 

Om du vill förlänga din tagg eller köpa tagg så görs detta i receptionen på badhuset.

Padelbana

En dubbelbana och en singelbana. 


Denna sida uppdaterades