< >

Turism

Skara - en historisk småstad för äventyr och nöje

När du besöker oss i Skara har du stora chanser att få lära känna en viktig del av vår historia. En god idé kan vara att börja besöket inne i stan och först ta en ordentlig titt på stadens stolthet – Domkyrkan – med sina två gotiska torn. Skara stift är Sveriges äldsta och firar sitt tusenåriga jubileum under 2014.  

Med domkyrkan som ett nav går sedan gatorna likt ekrarna i ett hjul. Det medeltida gatunätet är bevarat så som det alltid sett ut. Flanera gärna runt i de gamla skolkvarteren och fundera över hur det var att bo och leva här förr i tiden. Historien ger en extra krydda till vår egen nutid. Idag är Skara nämligen en levande charmig småstad där vi gillar att gå mellan de små personliga butikerna, stanna till för en paus på ett mysigt kafé eller en bit mat på en trevlig restaurang. Här är enkelt att koppla av, umgås med familjen eller vännerna, och få egen tid.

Skara erbjuder kultur och natur, historia och underhållning i en lagom salig blandning. Det uppskattar både vi som bor här och våra besökare.  

Liksom i medeltida städer nere i Europa tar landsbygden vid i samma stund som tätorten är slut. Du är snart ute i naturen för helt andra upplevelser. Vi vill gärna visa dig vidare i lite olika riktningar. I öster har vi berget Billingen och Vallebygden. Där kan du fiska och vandra i många olika naturreservat. Besök också den medeltida klosterstaden Varnhem. I sydost finner du Hornborgasjön där tusentals tranor varje vår bjuder upp till dans.

På Skara Sommarland finns Skandinaviens största vattenpark, racingbanor och häftiga åkattraktioner. Ett besök här är för många sommarens verkliga höjdpunkt. Alldeles nära Sommarland ligger Axevalla travbana, en av de största i Sverige.

Välkommen till Skara!

Denna sida uppdaterades 2018-08-14

Dela: