Snö och halka

I kommunen ansvarar flera aktörer för snöröjning och halkbekämpning. Det är kommunens egna medarbetare och externa entreprenörer samt Trafikverket, fastighetsägare och vägföreningar som arbetar med snö och halka. Vi arbetar tillsammans för att du ska kunna ta dig fram tryggt och säkert även när det har snöat eller är halt.

Vi planerar vår snöröjning och halkbekämpning efter särskilda väderleksrapporter och tjänster. Vi bedömer också läget på plats.

Hur fördelas arbetet?

  • Kommunen ansvarar för snöröjning och halkbekämpning av gator och cykelbanor. Vi börjar snöröja tidigt på morgonen. Ibland plogar vi även på kvällar och nätter.
  • Trafikverket sköter statliga vägar och genomfartsgator (se lista för tätorterna längst ner på sidan)
  • Fastighetsägare och vägföreningar tar hand om sina områden

Hur prioriterar ni?

  • Gång- och cykelvägar, gator i centrum, skolor och parkeringsplatser.
  • Utfarter och gator för genomfart och hållplatser.
  • Gator i bostadsområden.

När kommer plogbilen?

  • Vid tre centimeter snöröjer vi gång- och cykelvägar.
  • Vid fem centimeter snöröjer vi parkeringsplatser.
  • Vid åtta centimeter snöröjer vi huvudgator och gator för genomfart.
  • Vid tio centimeter snöröjer vi kvarters- och lokalgator.

Varför tar det tid innan min gata plogas?

Det finns inte resurser att snöröja allt samtidigt, därför sker det i prioriteringsordning. Utvalda gång- och cykelvägar röjs först, sedan röjs infartsleder, bussgator, övriga huvudleder, parkeringsplatser och torgytor efter det röjs bostadsgator. Busshållplatser, övergångsställen och trappor röjs under dagtid.

Vid ett snöfall på tio centimeter tar det ungefär 15-20 timmar att snöröja alla kommunens gator och gång- och cykelbanor.

Hur lång tid tar det?

Vid ett snöfall på tio centimeter tar det ungefär 15-20 timmar att snöröja alla kommunens gator och gång- och cykelbanor. Väglaget kan bli mycket besvärligt beroende på snöns egenskaper. Ju mer snö, desto längre tid tar det att ploga bort den.

Om snöfallet är kraftigt och det fortsätter att snöa länge kan det vara nödvändigt att börja om direkt med det prioriterade gatorna och gång- och cykelvägarna. Då är det naturligt att det dröjer längre tid innan snön röjs på gator som inte är prioriterade.

Snöröjning inleds normalt då snöfall upphört eller vid behov. Vid blötsnö och vid sjunkande temperaturer börjar arbetet tidigare.

Om det ligger tre cm snö och vi vet att det ska snöa ytterligare kan det ibland vara värt att avvakta tills det slutat snöa för att slippa snöröja hela kommunen två gånger. Vi behöver också väga in snöns karaktär och hur vädret kommer bli de kommande dagarna. Ska det bli minusgrader kan det till exempel vara läge att snöröja omgående, oavsett hur mycket snö som ligger, för att undvika isgata. Ska det istället bli plusgrader och tö kanske man ska avvakta med snöröjningen.

Hur snöröjer ni?

Från vecka 45 till vecka 12 finns medarbetare och entreprenörer i beredskap för halkbekämpning och snöröjning dygnet runt.

Varje snöfall är unikt! Snöröjningen beror därför på en mängd olika saker, exempelvis hur kallt det är i backen, hur mycket snö det har kommit och hur kvaliteten är på snön. Är den blöt och tung eller lätt och torr? Vad var det för väder innan snöfallet och hur ska vädret bli efter? Detta innebär att många faktorer spelar in i vilka beslut vi tar vid snöröjningen.

Beredskapsledaren bedömer vilka åtgärder som ska göras och kallar in medarbetare och entreprenörer om det behövs.

Alla våra fordon är utrustade med GPS, som visar var det är snöröjt och halkbekämpat för att vi inte ska missa något område.

Hur halkbekämpar ni?

Från vecka 45 till vecka 12 finns medarbetare och entreprenörer i beredskap för halkbekämpning och snöröjning dygnet runt.

När det fryser på och blir halt, utan att det kommit någon snö, sandar och grusar vi villagator samt gång- och cykelbanor. Genomfartsgator saltar vi.

Kommunen använder sig av tumlad stenflis som har en storlek på 4-8 millimeter, tumlad flis är inte lika vass som krossad. Flis används i stället för naturgrus eftersom det ligger kvar bättre och därför ger bättre effekt när det växlar mellan plus- och minusgrader. Naturgrus smälter vid varmare väder ner i isen och förlorar sin effekt. Det är också svårare att ta upp vid vårstädningen än stenflisen.

Naturgrus anses också vara en begränsad resurs som helst ska ligga kvar i våra marker för att rena vårt grundvatten. Vi har det krossade material som vi använder i vår närhet, detta innebär minskade transportkostnader samt en minskad miljöpåverkan.

Alla våra fordon är utrustade med GPS, som visar var det är snöröjt och halkbekämpat för att vi inte ska missa något område.

Varför snöröjer ni på kvällen och natten?

Vi snöröjer efter behov vilket innebär att arbetet kan ske när som helst på dygnet.

Vi snöröjer oavsett tid på dygnet. Fördelen med att snöröja på natten är att vi inte är i vägen för trafikanter och att vi gärna vill ha gatorna färdiga till morgonrusningen. Vi ber om överseende för vissa störningar i samband med snöröjningen, exempelvis stark belysning och varningsljud när vi backar.

Varför blir det snöhögar eller vallar vid infarter?

Vi försöker så gott vi kan att undvika att ploga upp snö till garageinfarter, ingångar och liknande, men ibland måste vi. Dels kan det vara svårt att hitta andra lämpliga ställen att lägga snön på, dels för att tidspressen gör att vi på kort tid försöker gå över så många gator som möjligt för att framkomligheten ska öka. Att röja bostadsgator har också blivit svårare med åren. Infarterna till många fastigheter har breddats och fler bilar och andra fordon står parkerade direkt på gatan.

Vi ber om överseende om vi ibland försvårar för dig som har varit tidigt ute och skottat.

Vad är mitt ansvar som fastighetsägare?

  • Skotta och sanda din trottoar. Vid kraftiga snöfall kan vi behöva lägga snö på skottade trottoarer. Du som fastighetsägare ansvarar inte för den snön.
  • Håll området kring brevlådan och soptunnan snö- och isfritt, och sanda.
  • Skotta rent så att gående kan ta sig fram i gatukorsningar. (bryt vallen i gatukorsningar)
  • Ta bort snö och is som faller ner från tak eller hänger över gångbanan.
  • Skotta fram rännstensbrunnar.
  • Ta bort grenar och buskar som annars riskerar att vara i vägen när vi ska ploga.
  • Parkera dina fordon så att gående kan ta sig fram och att det fungerar att ploga.
  • Om du har möjlighet, vänta med att skotta vid din fastighet tills vi har plogat utanför så slipper du dubbelarbeta och göra om det.

Tips på fler saker att tänka på

  • Markera gärna upp tomtgränser, brevlådor, känsliga murar och häckar med käppar för att undvika onödiga skador.
  • Skotta väg så att vi kan tömma ditt sopkärl.
  • Skotta rent så brevbäraren kan lägga post i din brevlåda.
  • Röj bort växtlighet vid fastigheten innan vintern kommer. Buskar och grenar som hänger ut över gatan eller trottoaren på en höjd lägre än 4,5 meter ska beskäras.

Var ska jag göra av snön som jag skottar bort från min privata tomt?

Den snö som skottas från tomter, portar eller tak får inte läggas ut på gatan eller på plogvallen. Den snön måste tas om hand inne på respektive gård. Om du för ut snö på gatan kan den medföra trafikfara. Dessutom kan den snö som du skottar ut på gatan föras in på grannens infart när plogbilen kommer. Om det blir för fullt med snö inne på gården får du själv bekosta bortforslingen.

Övrigt att tänka på

  • Om du cyklar, använd i första hand cykelvägarna.
  • Använd rätt utrustning för väder och väglag. Du kan exempelvis även byta till vinterdäck på din cykel.
  • Ta bort föremål som står i vägen på trottoarer.
  • Respektera parkeringsregler.
  • Tänk på att restiden är längre under vintern och anpassa ditt körsätt. Var ute i god tid.
  • Använd reflexer i mörkret.
  • Använd broddar eller halkskydd när du är ute och går.

Vad är Trafikverkets ansvar?

Trafikverket ansvarar för snöröjningen av en del genomfartsgator inom kommunens tätorter samt gång- och cykelvägar längs dessa:

Skara kommun:

  • Ardala: Lidköpingsvägen
  • Axvall: Skaravägen och Stenumsvägen
  • Eggby: Skärva vägen, Höjentorpsvägen och Öglundavägen
  • Varnhem: Broddetorpsvägen och Axevallavägen

Risk för halka där hemma?

Som privatperson kan du kostnadsfritt hämta stenflis till din privata fastighet och för att sköta gångbanan utanför.

  • Skara: Harven Förrådsgatan 6, utanför grindarna.

Dessa fylls på regelbundet och ibland är åtgången stor. Ta med egen hink och skyffel.

Vad gör jag om jag är missnöjd?

Du är alltid välkommen att kontakta oss via Kontaktcenter 0511-32000, eller göra en anmälan i vårt felanmälningssystem. Innan du felanmäler, tänk på att det kan ta många timmar efter ett snöfall innan vi har hunnit komma till just din gata.

Felanmälan på offentliga miljön

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 3 jan kl 08.00