< >

Erbjud praktikplats

Praktikanten idag kan vara din medarbetare imorgon. Praktikplatser är en fantastisk möjlighet för ditt företag att lära känna nya individer och unga och samtidigt öka deras kunskap om arbetslivet.
En möjlighet att inspirera en individ inte dennes framtida studie- och yrkesval.

Ungdomar är framtidens anställda, företagare, kunder och politiska beslutsfattare. Ta chansen och bidra till ungdomars utveckling – kanske får du en framtida medarbetare på köpet.

Tillsammans skapar vi framtidens medarbetare!

En stark samverkan mellan skola och arbetsliv skapar nyfikenhet och förståelse för arbetsmarknaden. Vi vill tillsammans med dig som arbetsgivare skapa praktikplatser i Skara som väcker nyfikenhet och får människor att växa, ta ansvar och egna initiativ. Vi hoppas att detta resulterar i att vi motiverar olika typer av karriärvägar och på så sätt bidrar till framtidens kompetensförsörjning i såväl näringsliv som kommun.

Varför erbjuda praktik?

  • En möjlighet att marknadsföra ert företag och stärka ert arbetsgivarvarumärke – att erbjuda praktik medför ett gyllene tillfälle att synas och medverka i ett positivt sammanhang.
  • Ett tillfälle att etablera relationer med er framtida arbetskraft.
  • En möjlighet att inspirera en ung person inför deras framtida yrkesliv & yrkesval.
  • Ett tillfälle att sprida kunskap om, och öka intresset för er bransch och verksamhet.
  • En möjlighet att få inspiration och nya värdefulla perspektiv. Praktikanter kan bidra med idéer, input och hjälpa till med skarpa uppdrag.

Olika praktik och hur du erbjuder plats

Det finns olika typer av praktik att erbjuda beroende på vem det är som ska praktisera. Här kan du läsa om de olika praktikformerna och hur ditt företag erbjuder plats.

Prao, praktisk arbetslivsorientering, ger alla arbetsgivare en möjlighet att marknadsföra sin arbetsplats och skapa ett intresse kring specifika yrken och branscher. Här läggs grunden för framtida gymnasie- och yrkesval. En chans som är väl värd att ta vara på!

Titta gärna på skolverkets film om att ta emot en praoelev för att få en inblick i vad det handlar om. Ta emot en praoelev från högstadiet Länk till annan webbplats.

Prao Viktoriaskolan årskurs 8 våren 2024

v.9, 11, 15 och 16

Vill du ta emot en praoelev?

Fyll i vår e-tjänst eller skriv till syv@edu.skara.se för att erbjuda plats eller om du vill bli kontaktad för att få veta mer om vad det kan innebära för dig som arbetsgivare.

APL (arbetsplatsförlagt lärande) är praktik för studerande som går på gymnasiet eller vuxenutbildningen. När du tar emot en studerande på APL bidrar du med att förbereda eleven för kommande yrkesområde. Samtidigt har du som arbetsgivare möjlighet att knyta kontakter, kanske är APL-eleven din framtida medarbetare?

Läs gärna mer om vad APL handlar om, på plattformen för Utbildning Skaraborg.
APL - arbetsplatsförlagt lärande Länk till annan webbplats.

Är du intresserad av att ta emot en APL-elev?

Fyll i vår e-tjänst eller skriv till syv@edu.skara.se för att erbjuda plats eller om du vill bli kontaktad för att få veta mer om vad det kan innebära för dig som arbetsgivare.

Genom att erbjuda arbetsmarknadspraktik kan du vara ett värdefullt stöd för invånare som behöver arbetslivserfarenheter och kontakter på arbetsmarknaden. Arbetsmarknadspraktik kan samtidigt utgöra en extra resurs i verksamheten, samt ett sätt att attrahera och rekrytera framtida medarbetare.

Vi samarbetar med dig genom processen om du vill bidra med en praktikplats som väcker nyfikenhet, ansvarstagande och som får människor att utvecklas.

Kontakta oss via e-post rekryterare@skara.se om du vill veta mer om arbetsmarknadspraktik eller erbjuda praktikplats.

Denna sida uppdaterades