Artikeln publicerades 26 augusti 2024

Ny webb för energi- och klimatrådgivning

En man läser av en display i ett ventilationsrum.

Thomas Skagenborg är energi- och klimatrådgivare i sex kommuner i västra Skaraborg, däribland Skara.

Energimyndighetens nya webbplats energiochklimatradgivningen.se är en samlad resurs för hela Sverige. Den hjälper hushåll, företag och föreningar att spara energi och minska sin klimatpåverkan. Allt material på webbplatsen är opartiskt och kostnadsfritt.

– Webbplatsen är en del i en pågående utveckling av den kommunala energi- och klimatrådgivningen, en tjänst som funnits i mer än 40 år. Genom att samla kvalitetssäkrad information på ett och samma ställe effektiviserar vi rådgivningen och ser till att stödet blir mer likartat över hela landet, säger Annika Nilsson, programansvarig på Energimyndigheten.

På den nya webbplatsen finns information, tips och råd om ett stort antal frågor, uppdelat efter olika ämnesområden. Vissa frågor är svåra att ge ett generellt svar på. Där hänvisar webbplatsen vidare till respektive kommuns energi- och klimatrådgivare.

Kommunens energi- och klimatrådgivare

Rådgivaren svarar kostnadsfritt på frågor om bland annat uppvärmning, energikostnader, energieffektivisering, transporter, klimatpåverkan och om bidrag på energiområdet.

Thomas Skagenborg, kommunal energi- och klimatrådgivare i Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara konstaterar att kunskapsnivån bland kunderna varierar.

- En del är väldigt pålästa och vill bara ha bekräftelse på att de tänkt rätt medan andra behöver en grundlig informationsinsats. Då går det jättebra att kontakta mig, säger Thomas.

Rådgivningen är till för privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare samt föreningar.

Energi- och klimatrådgivning

Webbplats (Energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Lokal kontakt

E-tjänst (sjalvservice.skara.se) Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.