Din hemberedskap

Vid en samhällsstörning kommer hjälpen först att gå till dem som behöver den mest. Därför måste de flesta av oss vara förberedda på att klara oss själva en tid.

Kommunen ansvarar för att äldreomsorg, vattenförsörjning och skolor fungerar vid en samhällsstörning. Som privatperson har du också ett ansvar. Det viktigaste är att ha tillgång till vatten, mat, värme och möjligheter att kommunicera och få information från myndigheter och medier.

Med rätt förberedelser kan du hantera en svår situation bättre, oavsett vad som har orsakat den. Tänk igenom hur du och de i din närhet kan klara er om samhällets vanliga service inte fungerar som vanligt.

Vatten

Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt. Om vattnet inte fungerar eller det uppstår vattenbrist kan kommunen till exempel ställa ut vattentankar där du kan fylla dina vattendunkar.

Tillgång till vatten i kris Länk till annan webbplats.

Värme

Det behöver inte vara så kallt för att du snabbt ska bli nedkyld. Då blir din rörelse- och tankeförmåga sämre. Se till att ha en plan för alternativ uppvärmning av ditt hem och ha saker hemma som kan underlätta. Bra att ha är bland annat gasolvärmare med bränsle, varma och oömma kläder, gärna i ull, och täta fönster och dörrar så att du sparar värme.

Tillgång till värme i kris Länk till annan webbplats.

Mat

Om du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre. Se därför till att du har något att äta!

Om mataffärerna inte får sina leveranser, tar maten på hyllorna snabbt slut. Ha därför gärna ett matförråd. Ha också ett campingkök eller liknande så du kan värma mat utan el.

Vid ett elavbrott kan du inte heller betala med kort i affären - tänk på att ha kontanter.

Tillgång till mat i kris Länk till annan webbplats.

Vatten

Vid en större olycka eller en kris behöver du få veta vad som händer, hur du själv ska agera och vad ansvariga myndigheter gör. Du kan också behöva komma i kontakt med dina anhöriga.

Bra att ha är en radio som går på batteri, papperslista med telefonnummer till anhöriga och powerbank till telefonen. Kom också ihåg att det går att lyssna på radion i bilen.

Tillgång till kommunikation i kris Länk till annan webbplats.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 18 sep kl 08.00