I planen framåt

Skara kommun har ett gyllene läge i Skaraborg. Inom en halvtimme når vi 260 000 människor. Tillsammans ska kommunerna i Skaraborg växa till 300 000 invånare år 2040.

Vi skapar möjligheter för utveckling

I Skara kommun vill vi skapa en hållbar stads- och landsbygdsutveckling som möjliggör tillväxt med nya bostäder och områden där näringslivet kan växa och utvecklas.

LIS-områden

Skara är en sjörik kommun. Strandskyddet är välkommet då det hjälper kommunen att bevara ekologiska värden och allmänhetens tillgång till vattnet, men hindrar samtidigt ofta utvecklingen och bevarandet av kommunens mindre samhällen och tätorter. Flertalet områden pekas ut, även i områden där olika skydd och värden överlappar varandra. För att kunna bidra till utvecklingen av landsbygden och dess näringar invid våra sjöar ska bebyggelse med olika ändamål möjliggöras. Stor försiktighet kommer att råda för att inte påverka andra, viktiga värden i anslutning till vattenområden och landskapet

Gröna stråk i tätorter

Det är av stor vikt att parker, naturmark och grönstråk bibehålls, det vill säga att den rekreativa grönstrukturen utvecklas i takt med att orten växer. Även tillgången till gröna friytor i omedelbar närhet till bostaden bör utvecklas i samband med varje enskilt exploateringsprojekt. Målet med en allmänt tillgänglig välutvecklad grönstruktur är att skapa en attraktiv, sammanhållen och hälsofrämjande stad. Grönstrukturen bidrar även till att göra staden mer motståndskraftig mot klimatförändringarnas effekter.

Tätortbebyggelse i Axvall

Bebyggelse inom detta område har en mindre tätortskaraktär där olika former av varaktig bostadsbebyggelse, i huvudsak småskalig bostadsbebyggelse, samspelar med olika servicefunktioner, såväl privat som offentlig, kvaliteter som offentliga platser och grönska. Centralt är att de olika servicefunktionerna är förenliga eller kan förenas med bostadsbebyggelse. Störande verksamheter, som endast kan anses lämpliga i mindre omfattning, planeras så att påverkan på boende och tätortens karaktär är så liten som möjlig. Bebyggelsestrukturen skiftar men tar stor hänsyn till befintliga bebyggelse- och landskapskvaliteter och anammar dessa där det är möjligt.

Strategiska områden i mindre tätorter

Skara kommun har pekat ut ett antal strategiska områden. Dessa områden är inte aktuella för ombyggnad eller ändrad användning i nuläget, men är med hänsyn till deras läge och relation till omgivningen intressanta för tätorternas framtid och i delar även viktiga för att nå de övergripande mål kommunen har satt. Aktuell markanvändning fortgår i utpekade områden, men man ser goda förutsättningar eller värden för en utveckling bort från dagens markanvändning i en nära framtid eller på sikt då behoven ändras.

Industri och verksamhet i Axvall

På vägen in mot återvinningscentralen Rödjorna finns cirka 10,3 ha industrimark.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 18 sep kl 08.00