Träd och nedfällning av träd

Den tätortsnära skogen är viktig för lek och rekreation. Målet är att skogen ska brukas hållbart utan att kalhuggas. Vid hållbart skogsbruk är marken ständigt skogbevuxen och ett större trädbestånd ska finnas kvar efter avverkning (gallring). I skogen lämnas vissa döda träd kvar för att ge boplatser åt djur och insekter detta gynnar den biologiska mångfalden.

Värdet av träd

Gamla träd är idag en bristvara i landskapet. De har stor betydelse för både landskapsbilden och den biologiska mångfalden. Vissa träd är särskilt värdefulla och ofta nyckeln till bevarandet av många hotade växter och djur. Med skyddsvärda träd menas:

  • Jätteträd
  • Mycket gamla träd
  • Grova hålträd

Äldre träd av alm, ask, rönn, oxel, asp och sälg uppnår sällan de tre egenskaperna ovan, men är en bristvara i vårt landskap och är därför alltid värdefulla att värna.

Hjälp gärna till och uppmärksamma gamla träd genom att rapportera in dem till Trädportalen. Det är en samlingsplats för uppgifter om skyddsvärda träd. På länsstyrelsens hemsida finns mer information om skyddsvärda träd, åtgärdsprogram och skötsel av gamla träd.

Trädportalen (tradportalen.se) Länk till annan webbplats.

Nedtagning av träd

Har du önskemål om nedtagning av träd som står på kommunens mark?

Gör en ansökan via vår e-tjänst, så kommer vi göra en bedömning om det är möjligt att ta ned trädet. Kommunen är genrellt restriktiv till att fälla friska träd.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30