< >

Försäljnings- och serviceprogrammet (FS)

Är du kreativ, serviceinriktad och har lätt för att ta kontakt med människor? Då är Försäljnings- och serviceprogrammet rätt val för dig!

Programmet ger dig allt du behöver för att direkt efter studenten kunna arbeta som till exempel säljare, truckförare, företagare, marknadsförare, godshanterare eller logistiker. Här får du som elev lära dig mer om entreprenörskap och företagande genom att driva ett eget UF-företag, och under 15 veckor kommer du få arbeta praktiskt på företag inom branschen.

Självklart kan du läsa till grundläggande högskolebehörighet och programmet går att kombinera med våra lokala idrottsutbildningar (LIU).

Två profiler – Två yrkesutgångar

På Försäljnings- och serviceprogrammet kan du välja mellan två profiler – Godshantering/logistik samt Säljare. De två profilerna har tagits fram för att passa arbetsmarknaden så som den ser ut idag. Allt för att förbereda dig som elev för ditt framtida yrkesliv och göra dig attraktiv på arbetsmarknaden. Beroende på vilken profil du väljer får du olika yrkesutgångar.

Godshantering/logistik

Genom den här profilen kommer du kunna arbeta som till exempel lagerhanterare, logistiker eller truckförare. Du kommer också få ta truckkörkort, något som är mycket efterfrågat inom branschen.

Säljare

Med profileringen säljare kommer du direkt efter studenten kunna arbeta på bland annat klädföretag, bilfirmor och livsmedelsaffärer, som säljare eller som visual merchandiser.

Entreprenörskap

Grunden inom handeln är entreprenörskap, och därför är det en självklar del av vårt program. Under ett år får du starta, driva och avveckla ett företag inom organisationen Ung Företagsamhet (UF). Då får du utveckla en affärsidé, utforma din grafiska profil med logotyp och marknadsföringsmaterial, och delta i den årliga UF-mässan. Här får du en chans att testa och förverkliga dina idéer.

”Här får du en chans att testa och förverkliga dina idéer.”

Arbetsplatsförlagt lärande

På Försäljnings- och serviceprogrammet ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får arbeta praktiskt på företag som du själv väljer. Tillsammans med handledare och lärare planerar och genomför du uppgifter i butiken som visar att du är anställningsbar. När du har läst hos oss är du efterfrågad inom branschen och många av våra elever har redan fått arbete i och med sina APL-platser. Efter tre år hos oss är du väl förberedd för både arbetslivet och fortsatta studier. Alternativen och möjligheterna är många!

Kombinera idrott och studier

Programmet går att kombinera med våra lokala idrottsutbildningar (LIU) under 1, 2 eller 3 år beroende på dina övriga val.

Högskolebehörighet nytt från 2023

Från och med hösten 2023 ingår de kurser du behöver för att få grundläggande behörighet till högskolan. Du behöver alltså inte välja till dessa kurser. Däremot kan du välja att ta bort dem eller läsa dem som individuellt val om du hellre vill fokusera på dina yrkeskurser. Detta val gör du inför gymnasiets årskurs 2.

Besök oss

Vill du uppleva hur en dag på Katedral kan vara? Då är du välkommen att besöka oss för att följa ett program. Anmäl ditt intresse via länken.

Skugga en Katedralare

Elever berättar om programmet

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5

Engelska 6*

Historia 1a1

Idrott och hälsa 1

Matematik 1a

Naturkunskap 1a1

Religionskunskap 1

Samhällskunskap 1a1

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3*

Gymnasiearbete

Individuellt val


Programgemensamma ämnen

Affärsutveckling och ledarskap

Branschkunskap inom handel och administration

Entreprenörskap

Handel och hållbar utveckling

Information och kommunikation 1

Inköp 1

Personlig försäljning 1

Praktisk marknadsföring 1

Servicekunskap 1


Programfördjupning båda profilerna

Handel - specialisering

Praktisk marknadsföring 2

Praktisk marknadsföring 3

 

Programfördjupning,
profil Godshantering/logistik

Programfördjupning,
profil Säljare

Hantering av varor och gods

Handel - specialisering (läses två gånger)

Logistik 1

Personlig försäljning 2

Transport och spedition

Servicekunskap 2

*Högskolebehörighet nytt från 2023

Från och med hösten 2023 ingår de kurser du behöver för att få grundläggande behörighet till högskolan. Du behöver alltså inte välja till dessa kurser. Däremot kan du välja att ta bort dem eller läsa dem som individuellt val om du hellre vill fokusera på dina yrkeskurser. Detta val gör du inför gymnasiets årskurs 2.

Ung Företagsamhets utbildning UF-företagande erbjuder ungdomar i åldern 16-20 år en möjlighet att driva ett eget företag i utbildningssyfte under ett läsår som en del av sina gymnasiestudier.

Handelsprogrammet och Ekonomiprogrammet på Katedralskolan läser detta obligatoriskt under åk3. Övriga elever erbjuds att läsa detta som individuellt val i kursen Entreprenörskap i åk3.

Katedral - årets UF-skola 2018

Vid årets UF-mässa i Lidköping vann Katedralskolan priset som "Årets UF-skola". Katedralskolan är så stolta över att ha så duktiga elever och lärare på vår skola. Stort grattis till er alla!

Motiveringen lyder:

På skolan driver över 50% av eleverna
UF-företag, och under året har samtliga program i åk3 varit representerade.
På 50% av programmen i skolan
är UF obligatoriskt.
UF:s framtid på skolan är ljus där ytterligare 2 program läggs till som obligatoriska.
Ett jäkla bra lärarlag som är något utöver det vanliga. Dom binder ihop UF-konceptet under flera år samt utför aktiviteter och använder sig av  kontakter med näringslivet för att år efter år bibehålla en oerhört hög standard.
Bucklan har ju inte lämnat glasskåpet i receptionen på lite över 730 dagar...
Årets vinnare är: Katedralskolan!!!!


Denna sida uppdaterades