Hur fungerar kommunen?

Skara kommun är både ett begränsat geografiskt område och en organisation för att hantera kommunala frågor inom området. Här förklarar vi hur kommunen styrs och vilka uppgifter kommunen ansvarar för.

Regeringsformen är en grundlag som säger att all offentlig makt utgår från folket och ska utövas under lagarna. Alla är lika inför lagen och myndigheter ska ta hänsyn till saklighet och opartiskhet. Genom regeringsformen får kommunen uppgiften om självstyre och har uppdrag att sköta lokala frågor som är av allmänt intresse.

Vart fjärde år så väljer invånarna representanter eller förtroendevalda till kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige kan ses som kommunens motsvarighet till riksdagen och är den folkvalda församlingen som utövar makten och har beslutanderätt. För att kunna genomföra sitt uppdrag får kommunen ta ut skatt av sina invånare.

Skapa ett bra livsklimat för invånare och näringsliv

Skara kommun ansvarar för samhällsservicen och välfärden inom kommunen. Kommunen ansvarar för barnomsorg, grundskola, gymnasieskola, vård och omsorg om gamla, funktionshindrade. Kommunen har också ansvar för gator, vägar, vatten och avlopp och annan teknisk försörjning. Det är viktigt att barnomsorg, omsorg om utsatta grupper och att den tekniska infrastrukturen fungerar. Men det är också viktigt att kommunen har ett rikt fritids- och kulturliv. Kommunen är beroende av kunna köpa och sälja mark, både för exploatering för näringslivet men också för att kunna bygga bostäder. Skara kommun vill vara en attraktiv kommun som lockar nya invånare och företag att etablera sig inom kommunen.

Lagar och frivilliga åtaganden

Inom alla de områden som nämnts ovan finns lagar som styr kommunen och talar om vad kommunen ska utföra. Men inom framför allt kultur- och fritidsområdet samt näringslivsområdet så är åtagande frivilliga men anses som viktiga för att öka kommunens attraktivitet.

Kommunallagen

Kommunallagen styr kommunernas och regionernas verksamhet. Kommunerna styrs också av andra lagar som socialtjänstlagen, skollagen och plan- och bygglagen med mera.

Kommunallagen (2017:725) Länk till annan webbplats.

Det kommunala självstyret

Det kommunala självstyret är en princip som är inskriven i regeringsformen. Kommunerna måste följa de ramar som riksdag och regering bestämt, men utöver det ger det kommunala självstyret kommunen rätt att fatta självständiga beslut och ta ut skatt av invånarna för att kunna sköta sina uppgift.

Medborgardialog

Genom medborgardialog kan förtroendevalda tillsammans med medborgare diskutera inriktningar och prioriteringar för kommunen. Det sker på olika sätt men syftar till att lyssna in varandras åsikter och förbereda hållbara politiska beslut.

Kontroll, tillsyn och revision

Kommunerna har ansvar för den interna kontrollen. Det finns tillsynsmyndigheter inom vissa statliga myndigheter som granskar och stödjer kommunernas arbete. Alla kommuner har en egen revision. Revisorerna granskar kommunernas verksamhet varje år utifrån effektivitet och ekonomi.

Lokala ordningsregler

Kommunfullmäktige i Skara har bestämt om "Allmänna lokala ordningsföreskrifter".

Allmänna lokala ordningsföreskrifter

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30