Hur går det till att fatta beslut?

Ja, hur går det egentligen till när de folkvalda politikerna fattar beslut i de olika nämnderna? Och varför fattar de just de här besluten? Kan jag som enskild medborgare påverka vilka beslut som ska fattas?

I varje nämnds reglemente står beskrivet hur den specifika nämnden får organisera sig. Varje nämnd har en ordförande och minst en vice ordförande. Ordföranden tillhör oftast den politiska ledningen och vice ordföranden tillhör oppositionen.

Ordförandens roll är att bestämma dagordningen, det vill säga bestämma om vilka ärenden som nämnden ska ta ställning till på kommande sammanträde. Nämnderna har också en presidieberedning där oppositionen finns med och är delaktig i beredningen inför nämndssammanträdet.

Nämnderna får besluta i ärenden som ingår i deras anvarsområden. Ansvarsområdena är fastställda av kommunfullmäktige i nämndernas reglementen.

När sedan besluten är fattade så är det förvaltningen som är knuten till nämnden som genomför besluten.

Som medborgare i kommunen har man rätt att överklaga de beslut som nämnderna fattat, om man anser att nämnden överstigit sina befogenheter eller att beslutet bryter mot en lag. Förvaltningsrätten gör då en laglighetsprövning av beslutet.

Som medborgare kan du påverka vilka beslut som ska upp. Har du en fråga du är särskild intresserad av går det bra att lämna in det som förslag eller synpunkt till kommunen. Sedan avgörs vid beredningen inför respektive nämnd, om ärendet ska vidare till nämnden för beslut. Hur det än går så ska du få ett svar på din skrivelse.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 21 jan kl 08.00