Ekonomiskt bistånd, försörjningsstöd

Om du inte kan försörja dig och din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd till din försörjning. Ekonomiskt bistånd är tänkt som ett tillfälligt stöd till dess att du kan försörja dig själv och beviljas för en månad i taget.

Innehåll på sidan

Vad kan jag få för ekonomisk hjälp?

Försörjningsstödet består av två delar, riksnorm och bidrag till skäliga kostnader. Bidragets storlek bestäms av hushållets tillgångar och inkomster. 

Ekonomiskt bistånd – för privatpersoner - Socialstyrelsen Länk till annan webbplats.

Riksnormen

Riksnormen fastställs av regeringen och ska räcka till kostnader för:

  • mat
  • kläder och skor
  • lek och fritid
  • barn- och ungdomsförsäkring
  • förbrukningsvaror
  • hälsa och hygien
  • dagstidning

Bidrag till skäliga kostnader

Rätten till ekonomiskt stöd gäller också skäliga kostnader för:

  • boende
  • hushållsel
  • arbetsresor
  • hemförsäkring
  • medlemskap i fackförening och arbetslöshetskassa.

Utöver riksnorm och skäliga kostnader kan bistånd beviljas till kostnader som uppstår då och då. Exempel på sådana kostnader är tandvård, medicin, läkarvård, glasögon, umgänge med barn, flyttkostnad och begravning. En individuell bedömning måste göras av vad som är skäligt för den som söker.

Krav på dig som söker försörningsstöd

För att ha rätt till försörjningsstöd ska du göra vad du kan för att bidra till din försörjning. Du ska ha sökt alla andra bidrag och ersättningar som du kan ha rätt till.

Du som kan arbeta ska dessutom vara inskriven på Arbetsförmedlingen och aktivt delta i en planering med kommunens arbetsmarknadsenhet Spektra.

Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats.

Kan du inte arbeta behöver du visa för Socialtjänsten varför du inte kan arbeta. Det kan vara exempelvis att du är sjukskriven.

Ansök hos oss

Vill du veta mer eller ansöka om försörjningsstöd är du välkommen att ringa oss på telefonnummer 0511-320 00 måndag, onsdag, torsdag och fredag klockan 09.30-10.30.

E-tjänst för försörjningsstöd

Hur fyller jag i e-tjänsten?

Du som föregående månad ansökte om försörjningsstöd kan gör din ansökan digitalt via vår e-tjänst. Ansökan öppnar igen 20 dagar innan nästa månadsperiod börjar.

För att kunna använda e-tjänsten behöver du

  • Ha en pågående insats om ekonomiskt bistånd
  • Giltig e-legitimation eller bank-id
  • Vara folkbokförd i Skara kommun

Ansökan via e-tjänsten kan endast göras en gång per månad.
Du behöver inte skicka med några underlag men spara dem för en eventuell kontroll. Alla dina uppgifter måste stämma överens med ditt underlag och vid en stickprovskontroll måste du kunna styrka de uppgifter som du lämnat.

Logga in med e-legitimation

Både du och din make, maka, eller sambo behöver bank-id eller e-legitimation när ni söker ekonomiskt bistånd tillsammans. Om du inte redan har e-legitimation kan du ordna det via din bank. Läs mer om e-legitimation på Skatteverkets webbplats.
Logga in med e-legitimation och fyll i ansökan. Om ni är två som söker behöver båda skriva under ansökan digitalt när den är färdig.

Stickprovskontroller

Vid en stickprovskontroll kommer vi att kontakta dig via ”Mina Sidor” och meddela vilka handlingar du ska lämna in.
Alla uppgifter måste stämma överens med ditt underlag. Du ansvarar för att dina uppgifter är korrekta. Att lämna felaktiga uppgifter kan vara bidragsbrott och leda till polisanmälan.

Vi utreder din situation

När du ansöker om försörjningsstöd gör handläggaren en utredning av din situation.

Vilka uppgifter som behövs i utredningen varierar beroende på vilken situation du befinner dig i. Generellt sett består en utredning om försörjningsstöd av minst två delar, en ekonomisk utredning och en utredning om du står till arbetsmarknadens förfogande eller inte.

Du måste kunna styrka samtliga inkomster och utgifter. Kontroll av dina uppgifter görs.

När det gäller utredning om du stått till arbetsmarknadens förfogande behöver du vara inskriven på Arbetsförmedlingen och visa att du söker arbete. Kan du inte stå till arbetsmarknadens förfogande på grund av sjukdom ska du uppvisa sjukskrivningsintyg.

När du har lämnat in din kompletta ansökan får du ett skriftligt beslut. Oftast får du ett beslut inom sju dagar från att du lämnat in alla nödvändiga handlingar. Vilka handlingar du behöver ha med dig till besöket informerar socialsekreteraren om vid första kontakten.

Akut situation

Om du hamnar i en akut situation där du saknar mat eller tak över huvudet kan du ringa kommunens kontaktcenter på telefonnummer 0511-320 00 mellan klockan 08.00-16.00 på vardagar som inte är helgdagar.

Du kan också besöka vår reception på Omsorgskontoret, Viktoriagatan 2A mellan klockan 13.00-15.00 på vardagar som inte är helgdagar.

Kontakt

Telefontid till din handläggare och för nybesök

Måndag, onsdag, torsdag, fredag klockan 09.30-10.30

Telefon kontaktcenter: 0511-320 00
E-post: omsorgen@skara.se

Besöksadress

Viktoriagatan 2A, Skara

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar kl 08.00