Ansök om stöd, missbruk och beroende

Vi erbjuder stöd för dig som upplever problem kring bruk av alkohol eller narkotika och för dig som upplever problem gällande spel om pengar.

Du som är över 18 år och boende i Skara kommun kan söka stöd hos socialtjänsten.

Ansök om stöd och hjälp

På onsdagar finns socialsekreterare tillgängliga för personliga besök på omsorgskontoret, Viktoriagatan 2A, klockan 13.00-15.00.

Vill du veta mer eller ansöka muntligt når du oss måndag, onsdag, torsdag och fredag klockan 09.30-10.30, samt onsdag klockan 13.00-15.00 via Kontaktcenter på telefon 0511-320 00.

Vilket stöd finns?

Är du orolig för din konsumtion av alkohol, användning av droger eller spel om pengar?Socialtjänsten erbjuder insatser akut och på kort och lång sikt. Vi kan hjälpa dig med rådgivning, bedömning och behandling.

Råd- och stödsamtal

Socialtjänsten erbjuder råd- och stödsamtal och det kan ges både via telefon eller via besök. Råd- och stöd kan ges vid begränsat antal tillfällen för att du ska få råd kring din situation samt information om vilket stöd kommunen har att erbjuda.

Öppenvård

Öppenvårdsinsats kan ges som enskilt stöd eller i grupp. Det kan vara utifrån en strukturerad behandlingsmetod eller ges som stöd i den enskildes hem. Se nedan för insatser som kan verkställas genom öppenvården.

Missbruksbehandling

Är en strukturerad behandling som följer en manualbaserad metod tex:

  • Community Reinforcement Approach CRA, en strukturerad kognitiv behandlingsmetod. Som kan ske individuellt eller i grupp. Målsättning med CRA är att upptäcka utlösare till dryckes- och drog beteendet och uppmärksamma förstärkare till för alternativa beteenden som är bättre anpassade till nyktert och drogfritt liv.
  • Återfallsprevention ÅP, är ett manualbaserat program med grund i kognitiv beteendeterapeutisk metod. Metoden ger den enskilde kunskap om hur man kan förändra sitt beteende och påverka sina tankar i syfte att underlätta processen att bli nykter.
  • ESL, på väg till ett självständigt liv. Målet för ESL är att underlätta för brukaren att klara ett dagligt liv med skälig livskvalitet.

Enskilt stöd

Syftet med det enskilda stödet är att utveckla och stärka den enskildes förmåga att leva ett självständigt liv. Insatsen planeras och genomförs i samråd med individen och är inte avgränsat till boendet. Det kan handla om stöd i att strukturera vardagen, samtalsstöd, motivationsstöd till nykter- och drogfrihet, minska isolering, praktisk hjälp i och utanför hemmet, stöd i vård och myndighetskontakter mm.

Dagverksamhet

Dagverksamhet kan beviljas om du är i behov av en sysselsättning och om du inte står till arbetsmarknadens förfogande, men är i behov av strukturerade dagar med en meningsfull sysselsättning. Insatsen syftar till att skapa en meningsfull och fungerande vardag för dig. Verksamheten möjliggör aktivering, sysselsättning och träning. Insatsen ska även underlätta för dig att ha kontakter med andra och bryta den isolering som kan vara till följd av funktionsnedsättning.

Hem för vård eller boende, HVB

HVB är en verksamhet som bedriver behandling eller är inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran. Det finns tillgång till personal dygnet runt. Vård på HVB kan ske när vård och behandling på hemmaplan är otillräckligt.

Syfte med vård på HVB är att få hjälp och stöd att hitta verktyg som behövs för att öka möjligheten att leva ett självständigt liv. HVB-vård beviljas endast för kortare perioder, i avvaktan på en planering på hemmaplan.

Insatser i samverkan med kriminalvården

Insatser som kan bli aktuella i samverkan med kriminalvården är kontraktsvård eller vårdvistelse.

  • Kontraktsvård kallas vanligtvis det som i lagen heter skyddstillsyn med föreskrift om särskild behandlingsplan. Kontraktsvård innebär att den som dömts för brott får möjlighet att genomgå behandling istället för att dömas till fängelse. Kontraktsvård kan bli aktuellt om en enskild bedömds vara i behov av stöd utifrån sitt missbruk/beroende och det har bidragit till brottslighet.
  • Vårdvistelse innebär att den enskilde under pågående fängelsestraff ansöker om att få sluttiden på straffet omvandlat till vård. Vårdvistelse kan bli aktuellt i det fall en person är i behov av extra stöd för att minska risken för återfall i brott. Vårdvistelse ska underlätta övergången mellan fängelsetiden och livet i frihet. Klienten får behandling för det problem som ligger bakom kriminaliteten.

Vad händer när jag skickat in min ansökan?

När vi mottagit din ansökan registreras den i verksamhetssystemet och en socialsekreterare kommer att kontakta dig inom två veckor från att du gjort din ansökan. Ni kommer då att boka in ett första möte för utredningssamtal. När en utredning inleds inom socialtjänsten registreras en akt. Det innebär att du registreras i socialregister och att uppgifterna sparas i fem år innan det gallras. Syftet med utredningen är att vi ska kunna klargöra hur just dina behov av stöd ser ut, med fokus på att du ska få en så bra fungerande vardag som möjligt.

Enligt lag är kommunen skyldig att ge dig en skyndsam handläggning av ditt ärende. Handläggningstiden för ärenden inom socialtjänstlagen (SoL) ska pågå som längst under fyra månader.

Efter avslutad utredning kan du, om utredningen visar att det behövs, erbjudas insatser för att tillgodose ditt behov av stöd och hjälp.

Överklagan

Här kan du läsa mer om hur du gör om du inte är nöjd med ditt beslut:

Överklaga beslut

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 21 okt kl 08.00