Adresser, gatunamn och lägenhetsregister

Här hittar du information om adresser och gatunamn. Kommunen beslutar om ny adress och levererar den till lantmäteriet för vidare delning ut i samhället.

Adresser

Det är viktigt ur ett samhällsperspektiv att adresser är aktuella och korrekta för att kunna knyta samman personer, verksamheter och företag till en geografisk plats.

Exempel på verksamheter där adresser är ett centralt verktyg:

  • Räddningstjänsten och polisen
  • Post och distribution
  • Folkbokföringen
  • Transportplanering
  • Navigering och kommunal ärendehantering

Inom tätorterna består adresser vanligen av gatunamn och adressnummer. På landsbygden består adresser i stället vanligtvis av byadressområde, gårdsnamn och adressplats. Ett byadressområde beskriver ett geografiskt läge i kommunen, gårdsnamnet är ett unikt namn på byggnaden/byggnaderna på fastigheten.

Postort och postnummer bestäms av PostNord.

Lägenhetsnummer

I flerbostadshus används även lägenhetsnummer för att postgång och folkbokföring ska fungera när flera delar samma adress. Det är kommunen som beslutar om lägenhetsnummer och ajourhåller dessa i nationella registret för lägenheter.

Som fastighetsägare lämnar man förslag på lägenhetsnummer skriftligen till kommunen. Fastighetsägare är skyldiga att meddela kommunen om ändrade eller borttagna lägenheter.

Det nationella lägenhetsregistret ska inte förväxlas med bostadsrättsföreningarnas lägenhetsförteckningar som ofta kallas för lägenhetsregister.

Saknar du en adress eller är adressen felaktig, kontakta bygg@skara.se eller kontaktcenter på telefonnummer 0511-32000.

Husnummer

Alla bebyggda fastigheter som tilldelats adressnummer ska ha en synlig adressnummerskylt.

Kommunen ansvarar för att gatunamnskyltar sätts upp vid samtliga kommunalägda gator och fastighetsägaren ansvarar för att adressnummerskylt sätts upp synligt på sin fastighet.

Några viktiga orienteringsfaktorer är just gatunamn- och husnummerskyltar. Det underlättar för räddningstjänst, post och besökare att hitta till rätt fastighet och i rätt tid.

I kommunens komplettering av allmänna lokala ordningsföreskrifter gällande adressnummerskyltning kan ni läsa ett förtydligande av fastighetsägarens ansvar och skyldighet att köpa, sätta upp och hålla synlig adressnummerskylt på den egna fastigheten.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.00