Artikeln publicerades 8 oktober 2024

Resilient och hållbar matproduktion genom samverkan och innovation

En fjärdedel av inhemskt producerad mat kommer från Västsverige. Gröna och blå näringar i regionen är således viktiga delar av Sveriges livsmedelsförsörjning. Det är också ett viktigt branschområde när det kommer till sysselsättning. Utvecklingspotentialen är dessutom betydande.

För att ytterligare förstärka innovationsmöjligheterna i lantbruk och livsmedelsproduktion satsas offentliga medel för stödjande verksamhet. Med utgångspunkt från en förstudie som stod klar hösten 2022 finansierar nu Skara kommun ett utvecklingsprojekt inom ramen för Strategi Skaraborg med delfinansiering från Tillväxtverket. Tillsammans med näringslivets aktörer, offentlig sektor, akademin och civilsamhället förstärker dessa resurser möjligheten att göra det som är bra ännu bättre och att addera det som eventuellt saknas för kraftfull innovation i matsystemet. Speciellt fokuseras lantbruk och livsmedelsförädling.

Det sker en stark teknikutveckling i branschen, bland annat genom digitaliseringen. FoodTech är en växande del av livsmedelsproduktion tex vertikala inomhusodlingar, insekter som proteinfabriker eller industriodlade produkter som komplement till traditionell växtodling och animalieproduktion. Precis som det finns behov av nya produkter och tjänster för att göra vår matproduktion mer hållbar och resilient så krävs också mycket arbete med systemförändringar bla genom innovation. Att utmana befintliga system som inte är hållbara och ersätta dem med mer hållbara är viktigt.

Sedan i våras finns en utvecklingsledare anställd. Aktiviteterna sker inom ramen för projektet GINS (Grön Innovationsnod Skara(borg) och ska ses i ljuset av regionala ambitioner inom branschområdet. I både Västra Götandsregionens och Skaraborgs långsiktiga utvecklingsstrategier är livsmedel och innovationskraft utpekade som prioriterade områden. Kärnan i projektet är hur vi alla krokar arm för att öka samverkan och innovationskraft.

Ett innovationsstödsystem är ett komplext system av aktörer och resurser med hög flexibilitet och anpassningsförmåga till den aktuella frågan under lupp. Men samtidigt som systemet är sömnlöst mellan aktörer så är det ibland viktigt med den fysiska platsen, där aktiviteterna kan ske i en miljö som är anpassad till att stödja samverkans- och innovationsprocesser. Det ligger således inom GINS att också undersöka hur vissa typer av infrastrukturer som fysiska mötesplatser, kreativa arbetsytor och kanske också test- och demonstrationsytor, bidrar till innovationskraft.

Genom starka miljöer attraherar vi intressanta personer och organisationer till samma plats samtidigt, vilket ökar möjligheten för spännande möten som leder till spännande idéer. Genom ett högt flöde av ta-sig-församma individer och företag säkerställs också kraften att ta innovativa idéer till verklighet. Sedan lång tid tillbaka finns goda förutsättningar för sådan infrastruktur i Skara med omnejd tex inom fysiska området Kunskapsparken där redan idag ett betydande antal aktörer inom gröna näringar är verksamma. I floran av befintliga aktörer i Kunskapsparken finns inte bara operativa företag utan också kunskapsaktörer som universitet och forskningsinstitut. Alldeles nyligen öppnades en coworking space, dvs en öppen kontorsmiljö där man med låga trösklar kan sitta och jobba mer eller mindre temporärt. Allt för att underlätta möten som leder till samverkan och innovation.

Kunskapsparken

Under oktober 2024 genomförs första sammanträdet med projektets styrgrupp. Då inleds arbetet att staka ut vägen framåt för den fyraåriga satsningen, helt i linje med de strategiska utvecklingsplanerna för Västra Götaland respektive Skaraborg.