Sjutton glada personer står i en trappa

Medborgarberedning Djurgårdshage

 

Projekttid

Våren 2024 - vintern 2025

Nuläge

I Skara tar kommunen ett spännande steg mot framtiden med den nya stadsdelen Djurgårdshage. Här planeras mellan 330 och 490 nya bostäder, där målet är att skapa en harmonisk sammansmältning av stad och landsbygd. Området kommer att innehålla gröna stråk och attraktiva stadsrum som binder samman olika delar av Skara, både för boende, handel och rekreation.

Det som gör projektet särskilt unikt är kommunens satsning på medborgardialog. Genom att lansera en medborgarberedning, där 25 invånare slumpmässigt väljs ut för att representera staden, får invånarna en direkt möjlighet att påverka utvecklingen. Denna metod öppnar för bredare samhällsdeltagande och gör att de som bor i Skara kan vara med och forma visionen för Djurgårdshage.

Visionen för stadsdelen är ännu inte helt utformad, men målet är att kombinera det bästa av både stad och landsbygd, kanske till och med med plats för integrerad odling och lokal matproduktion. Djurgårdshage är inte bara ett byggprojekt, det är en chans för Skara att bygga en stadsdel som reflekterar invånarnas egna drömmar och behov.

Syfte

Att planera en helt ny stadsdel är en spännande möjlighet – och detta ska vi göra tillsammans. Skara kommun vill på ett tidigt stadium i arbetet med visionen för den nya stadsdelen få in så många perspektiv som möjligt.

Mål

Medborgarberedningens rekommendationer sammanställs i en rapport som lämnas över till tjänstepersoner och politiker i Skara kommun. Medborgarberedningens rekommendationer kommer att bli ett viktigt bidrag till stadsdelens vision och underlag till planprogrammet för Djurgårdshage.

Deltagande parter

Skara kommun och invånare i Skara

Projektlogg/tidsplan

  • 30 maj torsdag kl.18.00–19:30 - Uppstartsträff medborgarberedning
  • 13 juni torsdag kl.18.00-20:30 - Workshop om grönstruktur
  • 22 augusti torsdag 22 augusti kl.18.00-20:30 - Workshop om infrastruktur
  • 12 september torsdag kl.18.00-20:30 - Workshop om bostäder
  • 3 oktober torsdag kl.18.00-20:30 - Workshop om hälsa och social hållbarhet
  • 31 oktober torsdag kl.18.00-20:30 - Workshop om matförsörjning, energi och kretslopp
  • 28 november torsdag kl.18.00-21:00 - Workshop om service och utbud, samt avslutning

Djurgårdshage i media

Om Djurgårdshage

Varför ny stadsdel?

Nu planerar vi för en ny stadsdel i Skara. Här kan vi skapa nya kvarter med känsla av både stad och landsbygd. Området kallar vi för Djurgårdshage. Det kopplar samman bebyggelsen i södra Skara med Sörskogen och fritidsområdena Vilan och Petersburg.

Här finns möjlighet att bygga mellan 330-490 nya bostäder. Vi ska ta fram ett planprogram för utreda och precisera möjligheterna till bostadsbebyggelse och attraktiva stadsrum i området.

Förutom bostäder ska vi även titta på nya kopplingar för gång- och cykelbanor, en ny bilväg och rekreationsområden som utvecklas och kopplas samman.

Området

Ända sedan kartor från 1600-talet kan man se att platsen strax söder om Skara har varit känd som Djurhagen (även kallad Djurgården eller Djurgårdsäng). Troligtvis en viktig plats för lantbruk främst kopplat till djurhållning.

Vägen till en ny stadsdel

"Vad är ett planprogram?"
Ett planprogram är en visionsbild för hur ett område, som en stadsdel, ska utvecklas. Det syftar till att undersöka lämplig markanvändning, placering av ny bebyggelse, vägar, miljö- och hållbarhetsfrågor, naturområden och genomförande. Det utarbetas innan detaljplaner och fungerar som en tidig vägledning för områdets utformning.

Planprogrammet anger Skara kommuns avsikter med platsen och utgör grunden för kommande detaljplaner. Planprogrammet är inte juridiskt bindande utan endast ett underlag för kommande detaljplaner.

Från vision till färdig stadsdel

Processen från visionen (som tas fram i detta planprogram) till färdigbyggd stadsdel fortsätter sedan med att detaljplaner tas fram för de olika etapper av bebyggelse som planprogrammet pekar ut i området. Därefter kan mark säljas till entreprenörer och bygglov sökas. Hela processen från vision till genomförande kan ta så mycket som 10 år även om vissa delar kan komma att planeras och byggas tidigare.

Om medborgarberedningen

Vad är en medborgarberedning?

En medborgarberedning är en dialogprocess där en grupp personer träffas för att på djupet diskutera en specifik fråga. Det är en metod som har använts internationellt för att få med ett medborgarperspektiv på komplexa samhällsutmaningar. Medborgarberedningen i Skara kommun är troligtvis den första som genomförs i Sverige med fokus på planeringen av en ny stadsdel.

I en medborgarberedning sker rekryteringen genom slumpmässigt urval med olika kvoter för att säkerställa bred representation och ge röster åt grupper som vanligtvis inte hörs. Deltagarna har möjlighet att fördjupa sig i komplexa frågor genom så kallade deliberativa dialogmetoder som främjar djupgående och reflekterande samtal. Genom sju träffar/workshops arbetar en grupp på 25 personer fram rekommendationer för visionen kring den nya stadsdelen. Rekryteringen sker genom intresseanmälan som skickas ut till alla kommunens hushåll i mitten av april, och sista dagen för anmälan är måndag den 6:e maj.

Varför en medborgarberedning?

Att planera en helt ny stadsdel är en spännande möjlighet – och detta ska vi göra tillsammans. Du som bor i Skara kommun har säkert tankar och idéer. Skara kommun vill på ett tidigt stadium i arbetet med visionen för den nya stadsdelen få in så många perspektiv som möjligt.

Tidigare har Skara kommun genomfört flertalet ”nulägesdialoger” och ”medborgardialoger” där ett ”medborgarråd” bjuder in ihop med kommunen för att diskutera nuläge och framtid kring byn. Detta koncept har prövats i kommunens mindre tätorter och var tänkt att prövas i den nya stadsdelen, dock är det svårare när större delen av stadsdelens invånare ännu inte flyttat dit.

På Samhällsbyggnadsnämndens sammanträde den 14 november 2023 beslutades därför att testa ett nytt koncept med medborgarberedning. Syftet är att få ett representativt urval som speglar mångfalden av åldrar, bakgrunder och perspektiv. Satsningen kompletteras med speciella dialogtillfällen för att lyfta in barn och ungas perspektiv på bästa sätt. Satsningen på en medborgarberedning bedöms möjliggöra för oss att på ett medskapande sätt med medborgare på allvar kunna besvara de mer komplexa frågorna som kommer ställas, exempelvis kring dragning av vägar och placering av bostäder.

Vilka väljs ut och hur går det till?

Medborgarrådet ska spegla mångfalden i Skara kommun så bra som möjligt. Bland de som har anmält intresse görs därför ett representativt slumpmässigt urval utifrån bland annat ålder, utbildningsnivå och var i kommunen de bor. Ur samtliga intresseanmälningar lottas alltså 25 personer ut som får en plats i medborgarberedningen. Den slumpmässiga urvalsprocessen har skett via företaget Enkätfabriken.

Vilka kriterier utgår man från när man slumpar ut medborgarberedningen?

Vid den slumpvisa utlottningen av gruppen utifrån inkomna intresseanmälningar kommer följande kriterier vägas in utifrån en procentuell fördelning som så gott det går representerar kommunen enligt nationell och kommunal statistik (SCB, 2019-2022). Kön, ålder, bostadsort (om man bor i centralorten Skara, mindre tätort eller på landsbygd), utbildningsnivå, om man har barn i hushållet eller inte. Undantaget är att något fler från mindre tätort än landsbygd än vad statistiken visar väljs ut, för att bättre spegla de som kan tänkas flytta till den nya stadsdelen.

Vad pratar man om?

Medborgardialogen kommer ske under sju träffar - en uppstartsträff där man får chansen att lära känna varandra och pröva på formatet med mer djupa diskussioner samt sex workshops med olika teman.

Vad är viktigt att tänka på när man planerar en ny stadsdel?

Varje workshop behandlar ett tema som är extra viktigt att tänka igenom utifrån stadsdelens framtida möjligheter, utmaningar och även dess historia. Teman är grönstruktur (rekreation och friluftsområden), infrastruktur (vägar och gång/cykelvägar), bostäder, hälsa och social hållbarhet, service och utbud samt matförsörjning, energi och kretslopp.

Varje workshop kommer inledas med föreläsningar för att alla deltagare ska få likvärdiga förutsättningar att prata om temat - detta inkluderar kunskap och inspirationspass. Efter detta sker workshopsdiskussioner i smågrupper, och utifrån varje grupps diskussioner sammanställs rekommendationer som man sedan presenterar och som man kan prioritera i helgrupp.

Nedan följer några frågor som konkretiserar vad vi kommer prata om.

  • Vad skall de nya bostadskvarteren ligga?

  • Vart drar vi nya gång och cykelstråk och vägar - så det är enkelt och trevligt att ta sig till matbutik, skola, fritidsaktiviteter, jobb och busshållplatser mm?

  • På vilka platser vill man kunna njuta av frisk luft, en promenad i solljuset, lek och sport, rogivande stunder för återhämtning, en plats att varva ned, en plats att mötas och lära känna andra, odla grönsaker, klappa betesdjuren, grilla korv och spela fotboll eller ta en cykeltur?

  • Kan vi planera för en stadsdel som producerar sin egen mat och energi?

... en plats att leva Det goda livet för alla skarabor?

Vad ska resultatet användas till?

Medborgarberedningens rekommendationer från alla workshops sammanställs i en rapport som lämnas över till tjänstepersoner och politiker i Skara kommun. Medborgarberedningens rekommendationer kommer att bli ett viktigt bidrag till stadsdelens vision och underlag till planprogrammet för Djurgårdshage.

Medborgarberedningen träffas under 2024

Som medlem i medborgarberedningen deltar man på träffarna nedan.

  • 30 maj torsdag kl.18.00–19:30 - Uppstartsträff medborgarberedning
  • 13 juni torsdag kl.18.00-20:30 - Workshop om grönstruktur
  • 22 augusti torsdag 22 augusti kl.18.00-20:30 - Workshop om infrastruktur
  • 12 september torsdag kl.18.00-20:30 - Workshop om bostäder
  • 3 oktober torsdag kl.18.00-20:30 - Workshop om hälsa och social hållbarhet
  • 31 oktober torsdag kl.18.00-20:30 - Workshop om matförsörjning, energi och kretslopp
  • 28 november torsdag kl.18.00-21:00 - Workshop om service och utbud, samt avslutning

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30