En person står med foten på en bänk. En hund står nedanför. Det är snö och vitt på marken.

Foto: Jesper Anhede

Satsning för att besöksnäringen runt Hornborgasjön i samarbete med privata företag och ideella krafter ska att kunna erbjuda mat, boende och upplevelser året runt.

Projekttid

2022-2026

Nuläge

Arbetet med att bygga upp Visit Hornborgasjön har pågått under flera år. Nu vill vi utveckla destinationen genom att fortsätta samarbetet mellan de tre kommunerna, näringslivet, det ideella och det offentliga och genom att vårda och använda varumärket.

Grunden i samarbetet består i finansiering av en affärsutvecklare på 50%, upprättande och genomförande av årliga verksamhetsplaner, samt drift av det årliga evenemanget Trandansen enligt upprättat driftsavtal mellan Länsstyrelsen Västra Götaland och de tre ingående kommunerna (upprättat 2019).

Syfte

Att utveckla besöksnäringen runt Hornborgasjön i samarbete med privata företag och ideella krafter för att kunna erbjuda mat, boende och upplevelser året runt.

Samarbetet syftar till att på sikt verka som en hållbar destination där destinationsutvecklingen går i samklang med samhällsplaneringen och pågående regionala och lokala processer.

Syftet att på sikt verka som en hållbar destination på riktigt innebär, i detta samarbete, att främja en hållbar tillväxt, stötta utvecklingen av ekonomiskt hållbara företag genom affärsutveckling med betoning på affärsmognad och digitalisering, säsongsförlängande insatser för att på sikt kunna erbjuda besökarna en attraktiv Året-runt-destination. Det säsongsförlängande arbete innefattar bland annat produktutveckling (exempelvis nya aktiviteter och reseanledningar) och paketering riktat mot målgrupper på hemmamarknaden och på närmarknader i Europa (exempelvis brittiska marknaden) och marknadsföring utifrån vad området klarar av. Vidare verka för hållbara transporter till och inom destinationen och användandet av ett styrande värdskap (hjälpa besökaren att göra rätt inkl. husbilar).

Mål

  • Inspirera till hållbar tillväxt inom besöksnäringen i form av ökat antal gästnätter, företag och arbetstillfällen året om.
  • Säkerställa ett känsligt naturvårdsområde och en levande landsbygd till gagn och nytta för såväl besöksnäringsaktörer som lokalbefolkning och besökare.

Deltagande parter

Falköping, Skara och Skövde kommuner.

Arbetet knyter an till och genomförs tillsammans med regionala, nationella aktörer och myndigheter såsom till exempel Turistrådet Västsverige, Visit Sweden, Länsstyrelsen Västra Götaland och Göteborgs Universitet

Finansiering

Den årliga budgeten är 1 050 tkr, insatsen fördelas lika på de tre parterna, dvs 350 tkr per part och år, och räknas upp enligt KPI 2022. Budgeten täcker en affärsutvecklare på 50%,
övergripande drift av evenemanget Trandansen, samt aktiviteter utifrån årliga utformade
verksamhetsplaner. Utöver beviljade medel kommer kommunerna att stödja och prioritera arbetet genom insatta resurser i form av befintlig personal, samt ambitionen att växla upp grundfinansieringen med externa medel.

Projektlogg/tidsplan

Samarbetets årliga verksamhetsplaner tas fram av samarbetets affärsutvecklare och arbetsgrupp och beslutas av styrgruppen för Visit Hornborgasjön senast i februari varje år. Verksamhetsplanerna skickas sedan till respektive kommunstyrelse för kännedom och eventuella inspel tas med i kommande års verksamhetsplan.

Mer information

Visit Hornborgas hemsida (vastsverige.com/hornborgasjon) Länk till annan webbplats.
Visit Hornborga på Facebook (facebook.com/visithornborgasjon) Länk till annan webbplats.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 23 dec kl 08.00