Våld i nära relationer

Alla människor har rätt till en relation baserad på ömsesidig respekt och ett liv fritt från våld. Du är inte ensam - det finns en väg ut!

Våld i nära relation förekommer oavsett kön, sexuell läggning, etnicitet, funktionsförmåga och ålder. Vi kan hjälpa dig att hitta vägen ut ur våldet.

Du kan vara anonym och stödet är kostnadsfritt. Vi vänder oss även till dig som blivit utsatt för våldtäkt, hedersrelaterad problematik samt människohandel för sexuella ändamål.

Är du, eller har du varit, utsatt för våld eller hot om våld av någon närstående:

  • Kränkningar, hot eller nedsättande kommentarer (verbalt, via sms, på nätet eller annat sätt)?
  • Knuffar, sparkar, slag?
  • Svartsjuka och kontroll?
  • Isolering eller blivit nedtryckt?
  • Sex mot din vilja?
  • Blivit begränsad och kontrollerad av din familj eller partner?
  • Människohandel för sexuella ändamål?
  • Hedersproblematik?

På samtalsmottagningen får du råd och stöd i din situation och hur du kan leva ett liv fritt från våld. Vi erbjuder även skyddat boende vid behov.

Vi har både individuella samtal och gruppverksamhet.

Om du tappat kontrollen över din ilska eller utsatt någon närstående:

  • Hotat, uttalat nedsättande kommentarer?
  • Knuffat, sparkat, slagit?
  • Begränsat eller kontrollerat din familj eller partner?
  • Tvingat någon att ha sex med dig?
  • Trakasserat, kränkt, skrämt med sms eller på annat vis?
  • Upplevt svartsjuka?
  • Gjort personer i din närhet otrygga?

Vad är våld?

Fysiskt våld

Allt våld riktat mot kroppen. Förövaren biter, river, knuffar, håller fast, bränner, drar i håret, slagen, stryptag, knivskuren, slagen med tillhyggen, sparkad.

Psykiskt våld

Direkta eller indirekta hot eller förlöjligande, utsätta för kontroll, social isolering, negligerande, förlöjligande, svartsjuka och osynliggörande.

Ekonomiskt våld
Begränsning och kontroll av ekonomiska tillgångar, tvinga fram ekonomiskt beroende, tvingas skriva under lånehandlingar eller köp i partnerns namn.

Sexuellt våld

Påtvingade sexuella handlingar som samlag utan samtycke, sexuella trakasserier samt att använda sexuellt kränkande språk.

Materiellt våld

Slå i dörrar/väggar eller kasta saker, avsiktligt förstöra personliga tillhörigheter som är av betydelse för den andre.

Digitalt våld

Ta reda på lösenord, övervaka sociala medier, sprida privata/sexuella bilder, ladda ner en applikation på mobilen som gör att hen har koll på vart den utsatta befinner sig, skicka hotfulla meddelanden. Digitalt våld är särskilt vanligt bland unga.

Våld mot personer med funktionsnedsättning

En person som har en funktionsnedsättning kan vara beroende av sin partner för att klara av vissa saker i vardagen. Exempelvis om man har svårt att förstå, se, höra eller gå. Om partnern lämnar den funktionsnedsatta partnern ensam, trots vetskapen om behovet av stöd och hjälp, handlar det om en allvarlig kränkning och en våldshandling.

Eftervåld

Ibland tar våldet inte slut för att en våldsam relation är slut. Då kallas det ibland för eftervåld. Exempelvis kan förövaren prata illa och sprida rykten, använda barnen för att hämnas, hota och/eller stalka.

Resurscentrum Heder Skaraborg

Är du eller någon annan du känner utsatt för hedersrelaterat förtryck och/eller våld? Då kan du kontakta Resurscentrum Heder för att få råd och stöd. Du behöver inte berätta vem du är. De kan möta upp dig på en lämplig plats i Skaraborg.

Eller jobbar du i Skaraborg och möter någon som är utsatt för hedersrelaterat förtryck och/eller våld i ditt yrke? Har du ett sådant ärende som du behöver bolla med någon eller är osäker på om det är ett hedersärende? Är du i behov av hjälp med en riskbedömning eller behöver du hjälp att samverka? Då kan du kontakta Resurscentrum Heder Skaraborg.

För mer information: Hedersrelaterat förtryck och våld (skovde.se) Länk till annan webbplats.

Telefon: 0 2 0 – 7 0 0 7 0 7
Mejl: rch.skaraborg@skovde.se

Våld i unga relationer

Våld i unga relationer är när en ung person använder våld mot den personen den är tillsammans med, någon de träffar, ligger med eller har varit tillsammans med förut.

Då kan man få hjälp via Unga relationer. Chatten är öppen varje kväll klockan 20:00-22:00. ungarelationer.se Länk till annan webbplats.

Du kan även ringa, mejla eller chatta med BRIS, telefon 116 111, bris.se Länk till annan webbplats.

Ta gärna kontakt med oss på socialtjänsten eller Utväg Skaraborg.

Vi vill hjälpa dig

Socialtjänsten erbjuder dig råd och stöd i din situation och hur du kan leva ett liv fritt från våld. Du kommer i kontakt med socialtjänsten via kommunens kontaktcenter.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30