Ansök om plats på äldreboende

Innehåll på sidan

På ett äldreboende får du hjälp och service av professionell personal. På boendet arbetar vårdbiträden, undersköterskor och en enhetschef. Du kan även få hjälp och vård av sjuksköterska, läkare, fysioterapeut och arbetsterapeut om det behövs.

Ansöka om en lägenhet på ett äldreboende

Om du vill ansöka om en lägenhet på ett äldreboende kontaktar du biståndshandläggare på kommunen. För att komma i kontakt med biståndshandläggare ringer du till kommunens kontaktcenter 0511-320 00.

Ansök om lägenhet på äldreboende från annan kommun

Om du bor på ett äldreboende i annan kommun och vill ansöka om plats i Skara kommun kontakta biståndshandläggare via kommunens kontaktcenter 0511-320 00.

Biståndshandläggaren undersöker om du behöver en plats på ett boende och beslutar om du kan få en lägenhet. Du får sedan ett erbjudande om en plats på ett boende. Det ska inte ta mer än tre månader efter att du fått beslutet. Du kan inte välja vilket boende du vill ha plats på, utan du kommer få en plats på något av boendena i kommunen. Om du tackar nej kan du få vänta längre på nästa erbjudande.

Du hyr din lägenhet

Du hyr din lägenhet på äldreboendet. I din lägenhet finns det en säng som kan höjas och sänkas. Om du har hjälpmedel i hemmet ska du ta med dem till din nya lägenhet. Du möblerar sedan med dina egna möbler och saker som du själv vill. I lägenheten finns också en liten köksdel med kylskåp och vask.

TV, telefon och dator

Hur det fungerar med TV, telefon och wifi för till exempel din dator eller surfplatta är olika på boendena. Personal på boendet hjälper dig.

Aktiviteter på boendet

Vi vill att du ska trivas och kunna göra saker du gillar. Därför ordnar vi gemensamma aktiviteter nästan varje dag. Det kan vara aktiviteter utomhus, musikkvällar eller bingo. Varje boende har lite olika aktiviteter beroende på personerna som bor där.

Mat och måltider på boendet

Det ska vara god mat och bra näring som så många som möjligt tycker om på boendet. Du får frukost, lunch, fika, kvällsmat och ett senare kvällsmål.

Om du skulle vakna på natten kan du också få något att äta eller dricka. Det finns alltid något att äta för den som vill ha det, på dagen och på natten.

Matsedel

Vad kostar det att bo på ett äldreboende?

Du betalar hyra för din lägenhet och en avgift för vård och omsorg när du bor på ett äldreboende. Hur mycket du betalar beror på din inkomst. Du betalar också en avgift för maten. I den avgiften ingår all mat som serveras på boendet.

Du får en omsorgskontakt på boendet

Du som bor hos oss får en omsorgskontakt. Kort efter att du har flyttat in, bjuder omsorgskontakten in dig till ett välkomstsamtal. Under välkomstsamtalet får du information om sådant som kan vara bra för dig att veta om ditt nya boende. Vi vill också gärna veta mer om dig och dina vardagliga rutiner. Du kan kontakta din omsorgskontakt om du har frågor om ditt boende. Det är också omsorgskontakten som tillsammans med dig skriver din genomförandeplan. Genomförandeplanen beskriver vilken typ av stöd och insatser som du behöver hjälp med.

Du får tandvård genom boendet

Du som bor på ett äldreboende kan få hjälp med tandvård genom Västra Götalandsregionen. Då får du först en gratis undersökning av Oral Care. Efter det kan du bestämma om Oral Care eller någon annan tandläkare ska ge dig tandvård.
Oral Care kan ge dig tandvård på boendet. Annars går du till tandläkaren som vanligt.
Om du väljer att få tandvård genom Västra Götalandsregionen betalar du en patientavgift som ingår i högkostnadsskyddet. Om du har frågor om tandvård så kontaktar du chefen för ditt boende.

Din familj och vänner kan hjälpa till

Om du vill kan din familj och vänner hjälpa till att ta hand om dig och din lägenhet. Det är helst någon i din familj och eller någon vän som ska följa med dig när du ska till läkaren, tandläkaren, fotvård och liknande.

Det är också din familj, vänner eller en god man som ska hjälpa dig att köpa till exempel kläder och sådant som rakhyvlar och tandkräm. Din familj och vänner får gärna komma med tips och idéer på aktiviteter som vi kan göra på boendet. Då får de kontakta chefen på boendet.

Viktigt när du flyttar in i din nya lägenhet

Här har du några tips om sådant som är viktigt när du flyttar till ett äldreboende:

  • Gör en flyttanmälan hos Skatteverket. Lägenhetsnumret står på ditt hyreskontrakt.
  • Vi rekommenderar en egen hemförsäkring. Välj en liten hemförsäkring med allrisk.
  • Några boenden har nycklar och andra boenden har digitala lås. Du hämtar nyckeln till lägenheten hos boendets administratör eller chef. Du får då skriva under att du har tagit emot nyckeln.
  • Lägenheten ska vara möblerad så det fungerar bra för dig men också så det fungerar bra för personalen. Till exempel ska ingen behöva snubbla på mattor och sladdar. Det ska också vara bra belysning i lägenheten. Vi kan hjälpa dig med detta när du flyttar in.
  • Du kan få hjälp med att städa din lägenhet. Din lägenhet städas en gång i veckan, samt vid behov.
  • Du ansvarar själv för dina värdesaker och pengar i din lägenhet. Om du behöver hjälp med din ekonomi vill vi att din familj eller vänner hjälper dig med det. Du kan också ansöka om att få en god man som hjälper dig.

Kan jag ansöka om bostadstillägg?

Bostadstillägg kan sökas via Pensionsmyndigheten. Det är ett skattefritt tillägg och kan vara aktuellt för dig med låg pension. Du anmäler och gör ändringar hos Pensionsmyndigheten.

Du kan också ansöka om jämkning om du hamnar i en situation med dubbla boendekostnader. Kontakta Skara kommuns avgiftshandläggare via kommunens kontaktcenter 0511-320 00 för mer information.

Säga upp hyreskontraktet på lägenheten på boendet

Kontakta chefen på boendet om du vill säga upp lägenheten. Uppsägningstiden är en månad. Du som är hyresgäst ansvarar för att någon flyttstädar lägenheten och att nycklarna lämnas tillbaka till administratören eller chefen på boendet.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 18 sep kl 08.00