Ansök om stöd och insatser

Behöver du hjälp och stöd i hemmet, ansöka om plats på äldreboende eller behöver du förändra den hjälp du redan har?

Vad kan jag ansöka om?

Ansök om stöd och insatser

För att ansöka om stöd och insatser eller förändra den hjälp du har kontaktar du kommunens biståndshandläggare genom kontaktcenter 0511-320 00.

När får jag beslut på min ansökan?

Enligt lag är kommunen skyldig att ge dig en skyndsam handläggning av ditt ärende. Hur lång tid det tar att utreda ditt ärende beror på en mängd olika faktorer, bland annat på hur omfattande dina behov är, vilken grad av hjälp i hemmet du behöver eller om du behöver särskilt boende.

Handläggningstid för ärenden inom socialtjänstlagen (SoL) kan variera på mellan 1-5 veckor, under förutsättning att korrekt underlag har lämnats till biståndshandläggaren. Ärenden som kräver mindre utredning kan vara klara på ett par dagar, exempelvis trygghetslarm. Ärenden som gäller omfattande hjälp i hemmet eller särskilt boende kan ta längre tid.

Överklagan

Här kan du läsa mer om hur du gör om du inte är nöjd med ditt beslut:

Överklaga beslut

Tyck till om vård och omsorg

För att vi ska kunna utveckla vår verksamhet tar vi tacksamt emot din/dina synpunkter. Du som själv får vård och omsorg eller har någon närstående som får vård och omsorg från kommunen tycka till om den vård och omsorg vi utför. Vi vill veta vad du tycker om den vård du får.

Du behöver inte tala om vem du är när du berättar vad du tycker. Men om du talar om vad du heter kan vi ge dig ett svar.

Du kan prata med personalen eller ansvarig chef, eller använda får e-tjänst för synpunktshantering.

Information om kundval

Eget val i hemvården betyder att du som har eller beviljas hemvård kan välja vem som ska utföra de beviljade insatser i ditt hem. I Skara kommun finns i dagsläget inga externa utförare. Hemvården genomförs av kommunens hemtjänst och kommunal hälso- och sjukvård.

Information om kundval

Jämför hemtjänst och äldreboende

På socialstyrelsens sida äldreguiden kan du själv göra jämförelser när det gäller hemtjänst eller äldreboenden.

Jämför hemtjänst och äldreboende (äldreguiden.se) Länk till annan webbplats.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30