Ansök om stöd, psykisk ohälsa

Vi erbjuder stöd till dig som på grund av psykiska ohälsa har behov av stöd för att din tillvaro ska fungerar på ett bra sätt.

Du som är över 18 år och boende i Skara kommun kan söka stöd hos socialtjänsten.

Ansök om stöd och hjälp

På onsdagar finns socialsekreterare tillgängliga för personliga besök på omsorgskontoret, Viktoriagatan 2A, klockan 13.00-15.00.

Vill du veta mer eller ansöka om stöd når du oss måndag, onsdag, torsdag och fredag klockan 09.30-10.30, samt onsdag klockan 13.00-15.00 via Kontaktcenter på telefon
0511-320 00.

Vilket stöd finns?

Socialtjänsten erbjuder insatserna för att underlätta den dagliga livsföringen och för att stärka den enskilde till ett självständigt liv. Insatser ges till människor som på grund av psykiska funktionshinder behöver stöd och hjälp i den dagliga livsföringen.

Regionen ansvarar för att erbjuda medicinska, rehabiliterande och terapeutiska insatser vid psykisk ohälsa.

Råd- och stödsamtal

Socialtjänsten erbjuder råd- och stödsamtal och det kan ges både via telefon eller via besök. Råd- och stöd kan ges vid begränsat antal tillfällen för att du ska få råd kring din situation samt information om vilket stöd kommunen har att erbjuda.

Öppenvård

Öppenvårdsinsats kan ges som enskilt stöd eller i grupp. Det kan vara utifrån en strukturerad behandlingsmetod eller ges som stöd i ditt hem.

Syftet med insatsen är att utveckla och stärka din förmåga att leva ett självständigt liv. Insatsen planeras och genomförs i samråd med dig och är inte avgränsat till boendet. Det kan handla om stöd i att strukturera vardagen, samtalsstöd, motivationsstöd, minska isolering, praktisk hjälp i och utanför hemmet, stöd i vård och myndighetskontakter.

Insatsen förutsätter att du är aktiv och medverkar i förändringsarbetet. Målet är alltid att öka din självständighet.

Särskilt boende inriktning psykiatri

Om du har en psykisk funktionsnedsättning som gör att du inte kan bo i en egen bostad med stöd kan du beviljas särskilt boende. För att beviljas insatsen ska du ha varaktiga och omfattande behov av stöd, större delen av dagen. Särskilt boende kan beviljas när alla stödinsatser samt möjligheter till anpassning av det ordinära boendet är uttömda.

Dagverksamhet

Dagverksamhet kan beviljas om du är i behov av en sysselsättning och om du inte står till arbetsmarknadens förfogande, men är i behov av strukturerade dagar med en meningsfull sysselsättning.

Insatsen syftar till att skapa en meningsfull och fungerande vardag för dig. Verksamheten möjliggör aktivering, sysselsättning och träning. Insatsen ska även underlätta för dig att ha kontakter med andra och bryta den isolering som kan vara till följd av funktionsnedsättning.

Vad händer när jag skickat in min ansökan?

När vi mottagit din ansökan registreras den i verksamhetssystemet och en socialsekreterare kommer att kontakta dig inom två veckor från att du gjort din ansökan. Ni kommer då att boka in ett första möte för utredningssamtal. När en utredning inleds inom socialtjänsten registreras en akt. Det innebär att du registreras i socialregister och att uppgifterna sparas i fem år innan det gallras. Syftet med utredningen är att vi ska kunna klargöra hur just dina behov av stöd ser ut, med fokus på att du ska få en så bra fungerande vardag som möjligt.

Enligt lag är kommunen skyldig att ge dig en skyndsam handläggning av ditt ärende. Handläggningstiden för ärenden inom socialtjänstlagen (SoL) ska pågå som längst under fyra månader.

Efter avslutad utredning kan du, om utredningen visar att det behövs, erbjudas insatser för att tillgodose ditt behov av stöd och hjälp.

Överklagan

Här kan du läsa mer om hur du gör om du inte är nöjd med ditt beslut:

Överklaga beslut

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 21 okt kl 08.00