Kommunens krisberedskap

Krisberedskapen bygger på att vi i vår normala, dagliga verksamhet förebygger och hanterar mindre störningar och olyckor. Vid allvarliga händelser eller kriser i samhället kan resurserna förstärkas för att hantera situationen.

Här på webbplatsen informerar vi så snart kommunens verksamheter påverkas av större kriser och samhällsstörningar.

Krisledningsorganisationen leder krisarbetet

Vid en samhällsstörning eller extraordinär händelse kan det vara nödvändigt att samordna kommunens resurser och åtgärder genom att aktivera kommunens krisledningsorganisation.

Krisledningsorganisationen ansvarar för att leda och samordna arbetet inom hela kommunen. Den består av tjänstemän från olika förvaltningar och innefattar ofta funktioner som kommunikation, logistik, samverkan och analys. Vilka specifika funktioner som ingår kan dock variera beroende på den aktuella händelsen.

Om krisen kräver snabba politiska beslut sammankallas krisledningsnämnden.

Kommunen har beredskap dygnet runt

Kommunen har, via Samhällsskydd mellersta Skaraborg, alltid en Tjänsteman i Beredskap (TiB) dygnet runt, årets alla dagar. TiB tar emot och besvarar larm som inkommer och gör en bedömning om hur det kommer påverka kommunen. Mindre störningar kan ofta TiB lösa själv tillsammans med den berörda verksamheten men TiB har också möjlighet att starta upp kommunens krisledningsorganisation vid behov.

Information via kommunens webbplats

På kommunens webbplats www.skara.se och via kommunens kontaktcenter 0511-320 00 lämnar vi den första informationen om en stor kris eller samhällsstörning inträffat.

Sveriges Radio P4 är beredskapskanal vid samhällsstörningar. Radio Skaraborg hittar du på frekvens 100,3.

Krisstöd tar hand om människor i akut kris

Vid en stor olycka är det viktigt att snabbt hjälpa chockade personer på plats, så att de kan börja bearbeta sina upplevelser.

I Skara kommun finns stöd för människor som drabbats av stora olyckor och katastrofer. Det är kommunens Individ- och familjeomsorg som ansvarar för detta stöd.

För att aktivera krisstöd behöver man bedöma varje situation för sig. Den första bedömningen görs ofta av polisens insatsledare eller räddningstjänstens räddningsledare vid händelsen eller olycksplatsen.

Dessa lämnar sin bedömning till kommunens Tjänsteman i beredskap (TiB), som därefter kontaktar kommundirektör som är den som kan aktivera krisstödet i kommunen. Om detta ska göras kontaktar kommundirektören ledningsgruppen för krisstöd. Ledningsgruppen ansvarar för att leda och koordinera det aktuella arbetet.

Läs mer om krisstöd här

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30