< >

Bada

Förutom bassängbaden på Vilanområdet och i Ardala, har kommunen två utomhusbad. Det är badplatsen vid Vingsjön i Axvall och Näsbadet i Skärv. Alla badplatser har livräddnings-utrustning.

Vilanbadet

Allt om badhuset i Skara.

Ardalabadet

I Ardala, strax intill Ardalaskolan finns ett utebad med två pooler som är nyrenoverade till sommaren 2021. 

Näs

Näsbadet har en liten sandstrand och bryggor ut i sjön. Badet är långgrunt. Här finns omklädningsrum och toalett. Från parkeringen är det några hundra meters promenad till badplatsen och i backen mot parkeringsplatsen är vägen asfalterad.

Hitta till Näs

Från väg 49 svänger du in mot Lerdala. Kör genom Skärv och efter någon kilometer finns vägvisning till Näsbadet, sväng höger och kör in på parkeringsplatsen.

Vingsjön

Badet i Vingsjön ligger i Axvall och parkering finns vid församlingshemmet. Därifrån är det ungefär hundra meter till badplatsen.
Vid platsen finns toaletter men omklädningsrum saknas. Bryggor finns och en del är avskärmad för små barn.

Hitta till Vingsjön

I Axvall svänger du av mot Stenum. Strax innan Norra Vings kyrka finns vägvisning mot församlingshemmets parkering. Parkera och gå längs Hälsans stig mot badplatsen.

Säkra bad i sjöar

Skaras badplatser kontrolleras regelbundet under badsäsongen, 21 juni till 20 augusti. Kontrollerna görs av kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer.
Prover tas för analys av bakterier. Vi mäter också vattentemperaturen och kollar om det ligger föroreningar eller alger på vattenytan.

Kvalitet på badvatten i Skara kommun (Havs- och vattenmyndigheten) Länk till annan webbplats.

Har du upplevt klåda efter bad i sjö?

Badklåda kan orsakas av vattenloppor, en helt ofarlig fågelparasit. Det finns inget krav på att anmäla problemet enligt smittskyddslagen, men kommunen tar gärna emot information för att få en uppfattning om hur utbrett det är.

Hör då gärna av dig till miljö- och byggnadsförvaltningen om du har varit ute och badat någonstans i kommunen och fått klåda. Ring då 0511-320 00

Information om badklåda/vattenloppor (Folkhälsomyndigheten) Länk till annan webbplats.

Denna sida uppdaterades