Cykling

Skara kommun har ett väl utbyggt cykelvägnät både i staden och på landsbygden, för dig som cyklar till vardags, på fritiden eller är besökare.

I Skara kommun finns ett stort engagemang för cykel. Här finns cykelklubbar, banor av olika slag och och en framgångsrik utbildning. Vi jobbar strategiskt för att stärka möjligheterna att cykla och att cykelpendla. Meddela oss gärna om det är något som du tycker att vi behöver förbättra.

Felanmälan

Cykelstrategi

Ladda ned cykelkartan för att se hur cykelvägnätet ser ut. Du kan också hämta en karta i Stadshuset eller på någon av våra InfoPoints i större livsmedelsbutiker och på besöksmål.

I Skara finns tre kommunala cykelpumpar att använda

  • Björndammen
  • Nya biblioteket
  • Katedralskolan, vid busshållplatsen

Cykla året om

Vi arbetar för att fler ska välja cykeln framför andra transportmedel året om. Att välja cykeln framför bilen har många fördelar. Tänk på att klä dig efter väder och serva din cykel.

Fler tips till dig som cyklar året om

Cykelturer och leder

I kommunen finns 85 kilometer cykelväg och du kan nå vackra besöksmål med cykel både i staden och på landsbygden.

Cykla i Skara (vastsverige.com) Länk till annan webbplats.

Cykelturer i appen

Besök sevärdheter som Varnhems klosterkyrka, Herrtorps kvarn och Amundtorps skeppssättning. I appen Läckö Kinnekulle finns flera förslag på turer runt om i Skaraborg. Vill du cykla runt Skara väljer du rutten "Skara på två hjul".

Ladda ner appen (vastsverige.com) Länk till annan webbplats.

Cykelleder som passerar Skara

Sverigeleden (swedenbybike.com) Länk till annan webbplats.

Västgötaleden (swedenbybike.com) Länk till annan webbplats.

Fler turförslag i Skaraborg (vastsverige.com) Länk till annan webbplats.

Pumptrack och Mountainbike, MTB

  • Pumptrackbanan ligger i friluftsområdet Petersburg. Det är en asfalterad teknikbana på 190 meter med olika gupp och skarpa svängar. Här kan du på ett lekfullt sätt träna upp din balans och teknik med tre olika svårhetsgrader. Förutom cykel kan du även åka skateboard, kickbike och inlines.
  • MTB XC banan i Petersburg är 5,8 km lång men har också en kortare variant på 2 km. En kul och trixig bana där du får utmaning både som ny inom MTB och som elitcyklist!
    MTB-slingan utmärkt på en karta (strava.se) Länk till annan webbplats.
Cyklsiter testar gupp och svängar på en pumptrackbana..

Pumptrackbana i Petersburg.

Cykelklubbar

Riksidrottsgymnasium

Cykelgymnasiet i Skara har under de senaste 30 åren fostrat fantastiskt duktiga cyklister och är Sveriges enda riksidrottsgymnasium med cykelinriktning. Listan på framgångsrika elever som genomgått sin skolning mot världseliten kan göras hur lång som helst.

Riksidrottgymnasium

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30