< >

Att se

I Skara finns kultur och natur, historia och underhållning i en lagom salig blandning. En god idé kan vara att börja inne i stan och först ta en ordentlig titt på stadens stolthet, Domkyrkan, med sina höga gotiska torn. Med kyrkan som utgångspunkt kan du sedan upptäcka Skaras kulturhistoriska sevärdheter, Västergötlands museum, Fornbyn, Veterinärmuséet, den historiska järnvägen Skara-Lundsbrunns järnvägar med flera.

Men Skara är mer än själva stadskärnan. I stadens utkant finner du konsthallen på Skara Konsthotell. Här finns Sveriges största privata samling av Anders Zorn, Carl Larsson, Bruno Liljefors med fler.

13 km österut finner du rofyllda Varnhem med den vackra klosterkyrkan som i slutet av 1200-talet var Sveriges största kyrkobyggnad. Omkring år 1150 grundade Cistercienserorden ett kloster här, som kom att spela en stor roll för landets och kyrkans utveckling. Genom gravfynd vet vi idag att det bott kristna människor här redan på 900-talet.

Öster om Skara ligger Hornborgasjön, en av Europas viktigaste fågelsjöar. Sjön är kanske mest känd för tranorna men är väl värd ett besök året om. Varje vår rastar och dansar 10 000-tals tranor på fälten runt Trandansen, ett skådespel som lockar närmare 150 000 människor under några veckor!

Mer information på Skaras officiella besöksguide Länk till annan webbplats.

Denna sida uppdaterades