Besöksmålet Skara

Drönarfoto över Skara centrum där man ser domkyrkan med två torn och grönt koppartak i förgrunden.

Skara är en historisk småstad för äventyr och nöje. Här är enkelt att koppla av, umgås med familjen och vänner eller njuta på egen hand. Skara erbjuder kultur och natur, historia och underhållning i en lagom salig blandning. Det uppskattar både vi som bor här och våra besökare.

När du besöker oss i Skara har du stora chanser att få lära känna en viktig del av vår historia. En god idé kan vara att börja besöket inne i stan och först ta en ordentlig titt på stadens stolthet – Domkyrkan – med sina två gotiska torn. Skara stift är Sveriges äldsta och firade sitt tusenåriga jubileum under 2014.

Med domkyrkan som ett nav går sedan gatorna likt ekrarna i ett hjul. Det medeltida gatunätet är bevarat så som det alltid sett ut. Strosa gärna runt i de gamla skolkvarteren och fundera över hur det var att bo och leva här förr i tiden. Historien ger en extra krydda till vår egen nutid. Idag är Skara en levande, charmig småstad. Här är det mysigt att gå mellan de små personliga butikerna, stanna till för en paus på ett mysigt kafé eller en trevlig restaurang.

Liksom i medeltida städer nere i Europa tar landsbygden vid i samma stund som tätorten är slut. Du är snart ute i naturen för helt andra upplevelser. Vi vill gärna visa dig vidare i lite olika riktningar. I öster har vi berget Billingen och Vallebygden. Där kan du fiska och vandra i många olika naturreservat. Besök också den medeltida klosterstaden Varnhem. I sydost finner du Hornborgasjön där tusentals tranor varje vår bjuder upp till dans.

På Skara Sommarland finns Skandinaviens största vattenpark, racingbanor och häftiga åkattraktioner. Ett besök här är för många sommarens verkliga höjdpunkt. Alldeles nära Sommarland ligger Axevalla travbana, en av de största i Sverige.

Välkommen till Skara!

Turistinformationen i Skara

Alldeles intill Domkyrkan, i hjärtat av Skara, ligger Skara Stadshus med kontaktcenter där du får hjälp med såväl turistfrågor som kommunala frågor. Här kan du få tips på trevliga matställen, hjälp med att boka ditt boende eller hitta ditt smultronställe!

Välkommen att besöka oss eller vår egen webbplats upplevskara.se Länk till annan webbplats. så får du mer information om vad som händer i vår kommun. Du kan också följa @upplevskara på Facebook och Instagram. I Varnhem finns det även en turistinformation under sommarhalvåret.

Skara Kontaktcenter är en auktoriserad turistinformation av Visita.
Öppettider och kontaktuppgifter Skara Kontaktcenter

InfoPoints

På våra InfoPoints hittar du huvudbroschyrer och kartor över området och kan få hjälp av kunnig personal med enklare frågor.

InfoPoints i Skara (vastsverige.com) Länk till annan webbplats.

Broschyrer och kartor

Beställ eller ladda hem våra broschyrer och kartor.

Beställ/ladda hem broschyrer (vastsverige.com) Länk till annan webbplats.

Sevärdheter

I Skara finns kultur och natur, historia och underhållning i en lagom salig blandning. En god idé kan vara att börja inne i stan och först ta en ordentlig titt på stadens stolthet, Domkyrkan, med sina höga gotiska torn. Med kyrkan som utgångspunkt kan du sedan upptäcka Skaras kulturhistoriska sevärdheter, Västergötlands museum, Fornbyn, Bokäventyret, Veterinärmuséet, museijärnvägen mellan Skara-Lundsbrunn med flera.

Men Skara är mer än själva stadskärnan. I stadens utkant finner du konsthallen på Skara Konsthotell. Här finns Sveriges största privata samling av Anders Zorn, Carl Larsson, Bruno Liljefors med fler.

13 km österut finner du rofyllda Varnhem med den vackra klosterkyrkan som i slutet av 1200-talet var Sveriges största kyrkobyggnad. Omkring år 1150 grundade Cistercienserorden ett kloster här, som kom att spela en stor roll för landets och kyrkans utveckling. Genom gravfynd vet vi idag att det bott kristna människor här redan på 900-talet, något som visas i utställningen "Kristna vikingar i Varnhem" i Kata gård.

Öster om Skara ligger Hornborgasjön, en av Europas viktigaste fågelsjöar. Sjön är kanske mest känd för tranorna men är väl värd ett besök året om. Varje vår rastar och dansar 10 000-tals tranor på fälten runt Trandansen, ett skådespel som lockar närmare 150 000 människor under några veckor!

Mer information på Skaras officiella besöksguide (vastsverige.com) Länk till annan webbplats.

Aktiviteter

Den sköna naturen väntar runt knuten när du är i Skara. I Vallebygden till exempel, kan du fiska, paddla, bada, cykla och vandra i åtta olika naturreservat. Vill du testa bäversafari, åk till Herrtorps Qvarn vid ån Flian.

Sommarland brukar också vara en höjdpunkt med sina 4 miljoner liter vattenäventyr, tivoli och gocart, särskilt för barnfamiljer och nöjeslystna äventyrare. Ett stenkast från Sommarland ligger Axevalla travbana, som är en av Sveriges största travbanor.

Järnvägsentusiaster ser till att gamla fina ånglok och vagnar tuffar fram i det vackra landskapet längs den smalspåriga järnvägen mellan Skara och Lundsbrunn. Passa på att resa som det gjordes förr, till dunket av skenskarvar och doften av stenkolsrök! I Lundsbrunn finns ett mysigt café där du kan köpa något gott innan tåget återvänder till Skara.

På Vilanområdet i utkanten av stan finns en uppskattad äventyrsgolfbana, familjebadhus med utomhuspooler och en härlig relax.

Ett besök på Bokäventyret i Gamla biblioteket brukar vara populärt bland de yngre. Där finns Sveriges första lek- och lärutställning om bokens och skriftens historia.

Mer information på Skaras officiella besöksguide (vastsverige.com) Länk till annan webbplats.

Bo

Kom som du är- bo som du vill! Låt boendet bli en del av upplevelsen. Väljer du att bo i stadskärnan får du närhet till både shopping, nöjen och restauranger. En annan gång vill du kanske hellre bo nära naturen, aktiviteter eller våra välkända historiska platser. Även då är alternativen många och varierande. Hotell, vandrarhem, Bed & Breakfast, pensionat, gästgifveri, camping eller varför inte en stuga?

Här väljer du det boende som passar dig bäst! (vastsverige.com) Länk till annan webbplats.

Äta

Det goda livet- i Skara finns många trevliga restauranger med avslappnad och hemtrevlig miljö.

Här hittar du kinesiskt, indiskt, japanskt och thailändskt, men också svensk husmanskost när den är som bäst - lagad med själ och hjärta på råvaror från lokala producenter!

Resturangerna i Skara är ofta familjeägda, där hela familjen engageras för att du ska få en härlig måltidsupplevelse. Eftersom det finns gott om resturanger är konkurrensen hård. Du kan därför räkna med vettig prisnivå och hög kvalitet på din mat!

Swedish fika

Folklivet är en del av upplevelsen. Så snart solen visar sig trängs vi på uteserveringarna. Andra dagar behöver vi krypa in i värmen. Kanske uppskattar du ett traditionellt konditori bäst? Kanelbullar och sju sorters kakor, arraksbollar och dammsugare. Eller så föredrar du moderna caféer med kaffedrinkar, cupcakes och grillade mackor. Skara har en rik cafékultur – välkommen att hitta ditt favoritfik!

Restauranger och caféer i Skara (vastsverige.com) Länk till annan webbplats.

Handla

I Skara finns det många butiker som kan tillfredsställa alla behov för din shoppingrunda. Inne i centrum finns det många mysiga butiker som erbjuder både fynd och upplevelser i en unik medeltidsmiljö. När du tröttnat på all shopping kan du besöka ett av alla de caféer eller restauranger som finns och som erbjuder allt från utmärkt japansk sushi till svensk husmanskost.

Skara är inte bara centrumhandel, i båda ändarna av staden finns det köpcentra som erbjuder shopping av allra högsta kvalité. Vid Skaras norra infart finns Julahuset med ett flertal butiker, restauranger och hotell med full service. Vid Skaras södra infart finns det även där flera butiker med ett stort och varierat utbud. De flesta parkeringarna är gratis i Skara!

Handla i Skara (handlaiskara.se) Länk till annan webbplats.

Lär känna Skara

I juni 2016 blev Skara utsedd till Skaraborgs vackraste stad av arkitekturskribenten Mark Isitt. "Andlöst vackert" och "tack för skönheten" är några av hans omdömen som bland annat syftar på stadens arkitektur och domkyrkan. Han tycker att stråket från stationen ända till Västergötlands museum borde vara världsarv.

"I Skara är det förflutna ständigt närvarande. Staden där sekler och vägar möts. Detta påminner oss om den tusenåriga utveckling som gett oss den stad vi har idag och som vi kan vara mycket stolta över. Vandringar i staden och dess historia är väl värt att ta del av - flera gånger om."
- Barbro Olofsson, bitr. ålderman i Skara Gille

Tio temavandringar i Skaraborgs vackraste stad

Nu inbjuder vi dig till tio promenader i den tusenåriga och vackra staden. Temavandringarna erbjuder olika stråk som knyter an till utmärkelsen "Skaraborgs vackraste stad" och till Skaras vision och budskap till besökare: Grönskande överraskningar, hisnande historia och storslaget i det lilla (konst, skulptur, arkitektur och sten) samt personer som gjort avtryck i Skaras historia Tusen år har gjort oss kloka och nyfikna på framtiden.

Välkommen att utforska Skara!

Temavandringar (vastsverige.com) Länk till annan webbplats.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30