Talböcker

På biblioteket kan alla med läsnedsättning låna talböcker helt kostnadsfritt.

Har du som gör det svårt att läsa på grund av funktionsvariation? Då kan du bli talbokslåntagare och låna talböcker. Talböcker är inlästa böcker som du kan lyssna på. Du kan låna talböcker på skiva, minneskort eller digitalt. För att låna talböcker behöver du vara talbokslåntagare.

Innehåll på denna sida

Bli talbokslåntagare

Ring, mejla eller besök oss för att

  • få veta om du har rätt att låna talböcker
  • få hjälp att låna talböcker
  • få svar på dina frågor om talböcker
  • få hjälp att använda talbokstjänsten Legimus.

Du behöver inte ha ett läkarintyg för att få låna talböcker

Låna talböcker på olika sätt

Få hem skivor med talböcker

Bor du i Skara och har svårt att komma till biblioteket? Vi skickar gärna talböcker till dig med posten eller ombud helt gratis. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Talboksspelare

De flesta talboksskivor går att spela i en vanlig CD-spelare, men ibland kan kapitel spelas upp i fel ordning. Det är bättre med en talboksspelare som också har funktioner en CD-spelare inte har. I en talboksspelare kan du

  • sätta bokmärken
  • hoppa mellan kapitel, sidor och meningar
  • höja och sänka hastigheten
  • göra uppläsarrösten ljusare eller mörkare.

Daisy-spelare

Daisyspelare är en programvara eller en app som är speciellt framtagen för att spela upp så kallade Daisy-böcker. För dig som har Legimus, kan du använda datorprogrammet EasyReader.

EasyReader är ett läsprogram du kan använda för att läsa talböcker med din PC eller Mac-dator. Med EasyReader kan du logga in, söka efter, ladda ned och läsa dina talböcker. Du kan se texten på skärmen samtidigt som den läses upp, men bara i de böcker som har text. Prenumererar du på en taltidning kan du även läsa den med hjälp av EasyReader.

Låna VictorReader

På biblioteket kan du låna talboksspelaren VictorReader i sex veckor för att prova.

Låna talböcker digitalt med Legimus

Legimus är ett digitalt talboksbibliotek från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM och finns både som app och hemsida. Via Legimus kan du strömma eller ladda ner talböcker direkt till din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Legimus har tusentals talböcker på olika språk som du själv kan välja mellan och låna direkt.

Legimus tar emot inläsningsförslag och läser hela tiden in nya böcker. Om du vill ha en särskild bok inläst som talbok kan du lämna ett förslag till ditt bibliotek.

För att använda Legimus behöver du ett användarkonto. Kontakta oss så hjälper vi dig att skapa ett konto och komma igång. Om du är under 18 år måste en målsman antingen följa med dig till biblioteket eller skriva under ett avtal för att du ska få skaffa ett användarkonto hos Legimus.

Det är många som kontaktar oss just nu för att de har svårt att logga in på Legimus.

Tjänsten har fått en uppdatering. Detta gör att du kan behöva ändra ditt lösenord. Så här gör du:

  • Klicka på "Har du glömt ditt lösenord" på inloggningsskärmen.
  • Använd den mejladress som du angav när du blev registrerad.
  • Du får sedan ett tillfällig lösenord skickat till ditt mejl.
  • När du loggar in igen, ska du skapa ett nytt lösenord.
  • Det nya lösenordet ska:
    • vara mellan 6 och 30 tecken långt
    • endast innehålla stora och små bokstäver (A-Z) och siffror (0-9)
Skärmbild från Legimus med inloggningsfält.

Har du fortfarande problem eller behöver ytterligare hjälp, kontakta biblioteket så hjälper vi dig. Utanför bibliotekets öppettider kan du kontakta Legimus via telefon.

Talböcker eller ljudböcker?

Det finns skillnader mellan talböcker och ljudböcker. Talböcker är ett läshjälpmedel och produceras av MTM (Myndigheten för Tillgängliga Medier). Ljudböcker produceras kommersiellt av bokförlag. Bara du som har en läsnedsättning får låna talböcker. Biblioteket har både talböcker och ljudböcker. Ljudböcker får alla låna.

För dig som vill språkträna kan du ta del av vårt utbud av vanliga ljudböcker och lättlästa böcker.

Kontakta biblioteket

Vi på biblioteket svarar på frågor som rör sig om bibliotekets verksamhet såsom lånekort, lån av böcker och andra medier med mera. Ring eller skicka e-post. Under kontaktcenters öppettider besvarar kontaktcenter dina samtal och för över till oss om de inte kan hjälpa dig.

Epost skarabibliotek@skara.se
Telefon 0511-320 60

Stängt Öppnar 20 jan kl 11.00

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 20 jan kl 08.00