Barnkultur

Alla barn barn i skolan skall få uppleva scenkonst flera gånger under sin skoltid och detta är något kommunen arbetar aktivt med. Exempel på scenkonst är teater, musik, dans, författarbesök med mera. Vi erbjuder också kulturaktiviteter under lov och helger. Barnens lördagar äger rum två till tre gånger per termin på bibiotelet och det brukar finnas teater och dans för de mindre barnen. Genom familjecentralen erbjuds scenkonst för bäbisar någon gång per år.

Tre till fyra gånger per år sammanskallar kultur- och fritidsförvaltningen en barnkulturgrupp. Gruppen leds av en kultursamordnare och består av kulturrepresentanter från varje skola i kommunen. I gruppen diskuteras kommande program på skoltid för barn och unga.
Till gruppen bjuds det även in representanter från andra aktörer såsom Västergötlands museum, Svenska kyrkan, Stureplan, Skara Skolscen, familjecentralen, biblioteket med flera.

Genom barnkonventionen uppmärksammas vikten av att alla barn får ta del av kultur på olika sätt. Att erbjuda kulturupplevelser via skolan är ett bra sätt att nå alla barn och därför en mycket viktig strategi för att uppnå delar av barnkonventionen. Konventionen tar också upp barn och ungas rätt att sprida information och tankar genom olika uttrycksmedel. Kommunerna har här en viktig roll i att erbjuda forum, fysiska platser, evenemang med mera där barn och unga kan vara delaktiga på olika sätt.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.00