Fukt och mögel

Mögelsvampar och mögelsporer finns naturligt både inomhus och utomhus. Problem med fukt och mögel i bostaden kan bero på flera olika orsaker.

Mögel kan börja växa inomhus om det finns fukt, syre och näring i form av exempelvis smuts och damm. Badrum är särskilt utsatta utrymmen. Dålig ventilation samt läckande vatten- och avloppssystem kan vara bidragande orsaker.

Tips på hur du förebygger fukt- och mögelskador i badrum

  • Rengör golvbrunnen ofta och håll rent under badkaret.
  • Använd duschdraperi. Torka upp vatten på golvet efter att du duschat.
  • Vädra regelbundet för att minska fukten i rummet.
  • Håll ventilerna öppna och rengör dem ofta.
  • Kontrollera ventilationen. Ett enkelt sätt att ta reda på om ventilationen fungerar är att hålla en bit papper framför utsuget och se om det sugs närmare.
  • Undvik att borra hål i badrummets väggar och tak, särskilt i närheten av duschen.

Så upptäcks fukt och mögel

Fukt och mögelförekomst ger inte alltid besvär för den boende, men det finns anledning att vara extra försiktig. De vanligaste symptomen är besvär som snuva, rinnande ögon, andnöd och rethosta, även huvudvärk och trötthet. Barn är känsligare än vuxna och utvecklar besvär snabbare.

Ofta finns inga synliga tecken på att huset är skadat. Fukt- och mögelskadorna märks i de flesta fall genom en obehaglig lukt i huset. Problemet upptäcks ofta genom att besökare påpekar att det luktar.

Det här gör du vid en fuktskada

Du som är hyresgäst ska kontakta fastighetsägaren om du har problem med fukt- eller mögelskador. Bor du i en bostadsrättsförening så ska du prata med föreningens styrelse. Förklara hur du upplever problemet i lägenheten eller omgivningen.

Fastighetsägaren är skyldig att kontrollera och vidta åtgärder om det finns ett problem som kan skada din hälsa.

Får du ingen hjälp trots att du kontaktat din fastighetsägare eller bostadsrättsförening, kan du kontakta miljöenheten. Om vi bedömer ditt klagomål är befogat kommer vi att ställa krav på utredning och åtgärder som riktas mot fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen.

Om du äger din bostad vänder du dig till en konsult som kan hjälpa till med att kartlägga omfattningen av skadan och ge råd om hur den bör åtgärdas. På Folkhälsomyndighetens hemsida finns tillsynsvägledning om fukt och mikroorganismer

Tillsynsvägledning om fukt och mikroorganismer (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats.

Klagomål

Om du har klagomål, läs vidare under Bostadsklagomål

Bostadsklagomål

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30