Fem barn i färgglada kläder springer på en grön kulle

Fokusområden för utveckling

Vi har identifierat styrkor och förbättringsområden tillsammans i nulägesdialogen som hölls 2023. En arbetsgrupp har tagit fram fyra punkter för ett bättre Varnhem.

Styrkor

Varnhem är centralt beläget mellan flera större städer vilket ger närhet till service och andra möjligheter. Naturen utgör en stor del av attraktionskraften. Närheten till skog, sjöar och kulturella platser bidrar till en aktiv och varierad livsstil. Orten präglas av en stark gemenskap och föreningslivet stärker sammanhållningen. Det rika kulturarvet bidrar till en blomstrande turismsektor. Det är viktigt att balansera utvecklingen med bevarandet av den historiska miljön och den lokala gemenskapen. Trots att det är en mindre ort finns det goda kommunikationer med bussförbindelser till närliggande städer samt cykelvägar mellan olika platser inom området.

  • Unikt läge
  • Nära delregionalt centrum
  • Utvecklingsfokus
  • Bra gemenskap
  • Starkt besöksmål
  • Vacker natur och kulturmiljö
  • Bra kommunikationer

Förbättringsområden

Det finns en önskan om att möjliggöra flyttkedjor. Det efterfrågas mer varierad bebyggelse som tillgodoser behoven för både unga och äldre. Bristen på service
och affärer i Varnhem upplevs som en utmaning. Många pendlar och sköter sina inköp i staden. Det finns en oro för trafiksäkerheten längs väg 49 och önskemål om förbättrad kollektivtrafik, fler parkeringsplatser och bättre vägförhållanden. Det finns önskemål om fler aktiviteter och mötesplatser för ungdomar för att minska risken för
otrygghet och skapa en mer aktiv gemenskap.

  • Saknas hyresrätter
  • Saknas boende för unga och äldre
  • Långt till handel
  • Säkerhet för oskyddade trafikanter
  • Behövs pendlingsparkering
  • Brist på parkeringar

Fyra punkter för ett bättre Varnhem

Punkterna är pusselbitar i ett gemensamt arbete för att stärka attraktionskraften för Skara kommun. Ansvaret för att jobba vidare med punkterna vilar gemensamt på flera aktörer: föreningslivet, företagen, invånarna och Skara kommun. Skara kommun tar fram en handlingsplan i fortsatt dialog med invånare och aktörer i Varnhem.

De fyra fokusområdena är

  1. Infrastruktur gällande säkerhet och trygghet
  2. Byggnation och framtida boende
  3. Fortsatt arbete kring gestaltning och utformning
  4. Aktiviteter för barn och unga

Infrastruktur gällande säkerhet och trygghet

Det finns brister i infrastruktur och i säkerheten för oskyddade trafikanter.

Varnhemsborna påpekar att vissa gång- och cykelvägar saknar tillräcklig belysning, vilket kan göra det svårt och potentiellt farligt att använda dem, särskilt under
kvällen eller natten. Det finns påtalade brister i cykelvägnätet, särskilt avsaknaden
av en cykelväg mot Broddetorp från söder. Dessutom noteras att vissa befintliga cykelvägar är i behov av förbättringar för att vara säkra och användbara året runt.

Invånarna framhåller behovet av säkrare korsningar och övergångsställen, särskilt där det råder skymd sikt och där det kan vara svårt att sänka hastigheten i tid. Många invånare är oroade över för höga hastigheter, både inom samhället och på vägarna runt omkring. Det finns önskemål om att sänka hastighetsgränserna för
att öka säkerheten för alla trafikanter. Det finns behov av fler trottoarer för att göra det säkrare och mer bekvämt för gående, särskilt i närheten av skolor och andra platser som används frekvent av gående. Invånarna uttrycker oro för trafiksäkerheten vid skolor, inklusive bristen på tydlig markering av hastighetsbegränsningar
och behovet av säkrare övergångsställen för barn.

Byggnation och framtida boende

Bostadsmix, områden, miljö och service

Varnhemsbornas synpunkter och önskemål gällande boendesituationen i Varnhem belyser behovet av att erbjuda fler och mer varierade boendealternativ för att skapa en mer attraktiv och mångsidig boendemiljö för alla invånare.

Varnhemsborna efterfrågar fler bostäder anpassade för äldre personer, såsom trygghetsboenden och serviceboenden. Det framkommer att det finns en oro över bristen på sådana boenden och att detta kan påverka äldres möjlighet att bo kvar i Varnhem. Det finns både en efterfrågan och en oro kring hyresrätter i området. Vissa invånare ser behovet av fler hyreslägenheter för att möta behoven hos både äldre och yngre invånare, medan andra är oroade över hur detta kan påverka samhällets karaktär. Även om villor dominerar boendeutbudet uttrycker invånare att det kan vara för många och att det behövs fler alternativ. Specifikt nämns behovet av alternativ för äldre personer som bor kvar i sina villor men behöver anpassade boenden.

Invånarna efterfrågar en större variation av boendealternativ för att möta olika behov och åldersgrupper. Det betonas vikten av att behålla samhällets karaktär samtidigt som det finns behov av utbyggnad och förbättringar av boendemiljön.

Fortsatt arbete kring gestaltning och utformning

Framför allt i centrum. Infopointen, skyltning, Klostersjön med mera.

Blommor och grönska i Varnhems centrum, bättre skötsel av grönområden och en fortsatt utveckling av klosterområdet efterfrågas av invånarna.

Varnhemsborna noterar att det finns en brist på blommor och grönska i Varnhem jämfört med Skara, och de önskar en förbättring för att göra samhället mer attraktivt och välkomnande. Det finns också önskemål om bättre skötsel av befintliga grönområden och rabatter för att bevara och förbättra det gröna landskapet i området.

Det framkommer att invånarna vill se att ny bebyggelse harmonierar med den historiska miljön och att det tas hänsyn till kulturarvet vid gestaltningen av offentliga platser och byggnader. Det finns även kritik mot asfaltbeläggningar och önskemål om förbättringar av befintliga platser, som parkeringen vid pizzerian och vandringsleden över Ramlaklev.

Varnhemsborna uppskattar de förbättringar som gjorts i samhället, såsom Infopointen och Kata Gård, och efterfrågar ytterligare utveckling av dessa platser. Det finns även en uppskattning för den höga standarden på offentliga toaletter och förslag på ytterligare förbättringar, exempelvis fikabord vid sjön och konstverk som
välkomstskyltar.

Aktiviteter för barn och unga

Lekplatser, utegym ,samlingslokaler med mera

Varnhemsborna vill se fler platser att umgås på ute och inne och större utbud av aktiviteter för barn och unga.

Det finns utbud av platser och aktiviteter där invånarna kan mötas och umgås. Det inkluderar platser som kyrkan, idrottshallen, Ljungstorp Bygdegård, Lundbygården och utomhusområden som promenadvägar runt Klostersjön. Diverse föreningar och aktiviteter såsom gåfotboll och gymnastik fungerar som mötesplatser för olika åldrar och intressen. Invånarna uttrycker önskemål om förbättringar och tillägg till de efintliga platserna. Det inkluderar önskemål om fler utomhusaktiviteter exempelvis
utomhusgym och fler grillplatser vid sjön.

Det finns även kritik och förslag på förbättringar, exempelvis behovet av bättre underhåll av befintliga platser som boulebanor och lekplatser. Det finns även önskemål om fler mötesplatser och aktiviteter för ungdomar samt önskemål om längre öppettider på vissa platser, exempelvis kafét. Sammanfattningsvis är det just för barn och unga man i Varnhem vill se utökning av aktiviteter.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 23 dec kl 08.00