Sex citat från Varnhemsbor.- Här är så fantastiskt vackert och man möts av en otrolig värme, här hejar vi på varandra! Som nyinflyttad blir jag aktivt indragen i allt möjligt. Nu syr jag vikingakläder, har fullt upp att hinna med allt roligt som händer! -Vi har testat på det mesta här, det finns så mycket att göra som barnfamilj. -På en vecka bestämde vi oss. - Halva familjen är med i Kataspelet. Vi kan inget om det men är med ändå. - Närmare den perfekta balansen är svårt att komma.

Citat från Varnhemsbor från nulägesdialogen 2023.

Varnhembornas egna ord om ortens utveckling

Boende i Varnhem upplever platsen som trygg, man bryr sig om varandra och oftast hälsar man när man möts. Varnhem är en attraktiv plats som kan utvecklasmed fler boendealternativ och fortsatt satsning på besöksmålsutveckling.

Det finns sammanhållning och ett engagemang och driv för orten som är en god grund för utveckling och samarbete framåt. Varnhem har potential att bli en attraktiv plats där man gör mer än enbart bor.

Styrkor och utmaningar

Styrkor

Varnhem är centralt beläget mellan flera större städer vilket ger närhet till service och andra möjligheter. Naturen utgör en stor del av attraktionskraften. Närheten till skog, sjöar och kulturella platser bidrar till en aktiv och varierad livsstil. Orten präglas av en stark gemenskap och föreningslivet stärker sammanhållningen. Det rika kulturarvet bidrar till en blomstrande turismsektor. Det är viktigt att balansera utvecklingen med bevarandet av den historiska miljön och den lokala gemenskapen. Trots att det är en mindre ort finns det goda kommunikationer med bussförbindelser till närliggande städer samt cykelvägar mellan olika platser inom området.

  • Unikt läge
  • Nära delregionalt centrum
  • Utvecklingsfokus
  • Bra gemenskap
  • Starkt besöksmål
  • Vacker natur och kulturmiljö
  • Bra kommunikationer

Förbättringsområden

Det finns en önskan om att möjliggöra flyttkedjor. Det efterfrågas mer varierad bebyggelse som tillgodoser behoven för både unga och äldre. Bristen på service
och affärer i Varnhem upplevs som en utmaning. Många pendlar och sköter sina inköp i staden. Det finns en oro för trafiksäkerheten längs väg 49 och önskemål om förbättrad kollektivtrafik, fler parkeringsplatser och bättre vägförhållanden. Det finns önskemål om fler aktiviteter och mötesplatser för ungdomar för att minska risken för
otrygghet och skapa en mer aktiv gemenskap.

  • Saknas hyresrätter
  • Saknas boende för unga och äldre
  • Långt till handel
  • Säkerhet för oskyddade trafikanter
  • Behövs pendlingsparkering
  • Brist på parkeringar

Att förflytta sig till och inom Varnhem

I Varnhem finns det önskemål om bättre gång- och cykelvägar mellan platser, inklusive bättre uppmärkning och underhåll. Det finns behov av säkrare övergångsställen och bättre belysning. Man önskar sänkt hastighet på vissa vägar och överväganden kring trafiksäkerhet vid skolor och andra känsliga platser samt fler fartgupp och tydligare märkning av farliga platser. Behov av förbättrad kollektivtrafik och bättre samordning
mellan busslinjer och anpassning av skolskjutsar finns. Man önskar en helhetssyn och samarbete mellan olika intressenter för att möta behov av lladdningsstationer för elbilar på ett effektivt sätt. Det finns också önskemål om fler parkeringsplatser och att skapa bilfria zoner.

Mötesplatser, fritid och föreningsliv

Mötesplatser finns idag i Varnhem och i Ljungstorp, exempelvis idrottshall, bygdegård och kyrkan. Evenemang och aktiviteter erbjuds och vandringsslingor runt Klostersjön är uppskattade för motion och rekreation. Fler utomhusaktiviteter och mötesplatser önskas, som exempelvis utegym, grillplatser och dansbana samt förbättrad trygghet och tillgänglighet, särskilt runt Klostersjön och vid Ödegårdsvägen. Ungdomar saknar särskilda mötesplatser och aktiviteter för sin åldersgrupp. Det finns en önskan om att bredda utbudet av aktiviteter för olika åldersgrupper, inklusive bibliotek, fritidsgårdar
och kulturella evenemang.

Boende, trygghet, service och gestaltning

Behovet av anpassade boenden för äldre är tydligt, inklusive senior- och trygghetsboenden. Det är viktigt att beakta behovet av mindre bostäder och hyresrätter för äldre och att skapa variation i utbudet. Samtidigt är det viktigt att bevara den lokala karaktären och undvika att förändra miljön för mycket.


Behovet av lokala serviceinrättningar, som butiker och hälsovård, är viktigt för att möta invånarnas behov och skapa en levande miljö. Tillgång till hälsovård är viktigt för invånarnas välbefinnande och trygghet. Det finns också ett behov av andra välfärdstjänster, som bibliotek och barnomsorg.


Man vill fortsätta att förbättra kulturmiljön och skapa attraktiva offentliga platser. Det finns också önskemål om att förbätta snöskottning, vägunderhåll och skötseln av grönområden för att skapa en trivsam miljö för invånarna.

Näringsliv, turism och marknadsföring

Man ser behovet av fler arbetsplatser och en ökad satsning på företagande, särskilt småföretag. Turismen är en viktig del och man vill att fler besökare stannar längre,
särskilt under vinterhalvåret. Förslagen inkluderar bättre marknadsföring, skyltning samt utveckling av evenemang och vandringsleder. Kultur och natur är tillgångar
i Varnhem och tillgängligheten bör ökas till sevärdheterna. Bättre parkering för turister, förbättringar av vägar och entréer till byn, och samarbete mellan kyrkan och kommunen behövs. Många efterlyser bättre kommunikation, både för invånare och turister.

Förslag inkluderar sociala medier, förbättrade webbplatser och informationspunkter samt samarbete mellan föreningar för att marknadsföra evenemang och sevärdheter.

Övrigt

Det finns bekymmer kring vandringsleder på privat mark och att kunskapen om fridlysta växter och djur inte är tillräcklig. Dialog och samarbete mellan kommunen
och invånarna är viktigt, särskilt när det gäller planering av infrastruktur och utveckling av samhället. Ungdomars input och välbefinnande är viktigt för samhällets framtid, och det finns en önskan om att inkludera och lyssna på ungdomarnas åsikter och behov i planeringsprocesser och dialoger.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 21 okt kl 08.00