Från översiktsplan till bygglov - processen

Illustration över processen med orden i ordningsföljd.  Bygglov, Detaljplan, Program, Fördjupad översiktsplan, Översiktsplan = hela kommunen

Skara förändras hela tiden. Ju fler skarabor vi blir desto fler bostäder behöver vi bygga. Men vi behöver också bra cykelbanor, promenadstråk, lekparker, vägar, broar, parker, gångbanor, parkeringar, torg, arbetsplatser och allt annat som hör en stad till.

Kommunens översiktsplan visar hur staden ska utvecklas på lång sikt, men ibland behövs mer detaljerad planering. Tematiska tillägg behandlar stora frågor som berör hela kommunen, medan fördjupade planer ger konkreta riktlinjer för specifika områden. Detaljplaner, som är juridiskt bindande, styr hur mark och byggnader får användas, exempelvis byggnaders höjd och utformning. När ett bygglov följer dessa regler kan byggprojekt påbörjas.

Översiktsplan

Översiktsplanen är ett vägledande dokument som omfattar all mark och fastigheter i kommunen och stakar ut utvecklingsinriktningen för de kommande decennierna. Nu ska Skara kommuns plan från 2005 förnyas.

Översiktsplanen hanterar all mark och fastigheter i kommunen och föreslår en markanvändning. Det kan vara att fortsätta med pågående markanvändning, t ex bostadsområde, stadskärna eller industriområde, men det kan också vara att föreslå övergripande förändringar. Till exempel kan ett skogsområde pekas ut som ett framtida industri- eller bostadsområde.

Planen ska också ange hur centralorten Skara jämte de mindre tätorterna och landsbygden ska utvecklas.

Översiktplan

Fördjupad översiktsplan

Fördjupning av översiktsplan är ett planinstrument som är lämpligt att använda för att utreda samband, åtgärder och konsekvenser inom ett mer avgränsat geografiskt område och med betydligt högre detaljeringsgrad, än den kommuntäckande översiktsplanen.

Planprogram

Ett planprogram visar kommunens viljeriktning och intentioner för ett specifikt område. Ett planprogram görs ofta över ett större område och visar hur och var tillkommande bebyggelse kan ske med hänsyn till vatten, natur- och kulturvärden.

Detaljplaner

Detaljplanen talar om hur marken ska användas inom ett visst område. De flesta detaljplanerna i Skara kommun finns i våra tätorter.

Detaljplaner och områdesbestämmelser

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30